Prečo je situácia neudržateľná: Osem rukolapných dôkazov, že sa to celé rúca

, The Telegraph Foto: thinkstock

Hodiny odpočítavajúce príchod krachu na svetovom trhu už ukazujú jednu minútu pred dvanástou, nebude to trvať dlho a centrálne banky úplne stratia nad situáciou kontrolu.

Keď nastala banková kríza, ktorá zmrzačila globálne trhy pred siedmimi rokmi, centrálni bankári sa razom stali zástupcami veriteľa poslednej inštancie. Samopašné úvery zo súkromného sektora boli presunuté do súvah verejného sektora a obrovský nárast tlače nových peňazí sa mal postarať o to, aby sa globálna ekonomika čo najskôr zahojila.

Čas sa opäť raz rýchlo kráti. Od Číny po Brazíliu už centrálne banky stratili kontrolu a zároveň svetová ekonomika sa za sprievodného škripotu úplne zasekla. Je len otázkou času, kedy sa akciové trhy zrútia pod ťarchou svojich vznešených očakávaní a rekordného ocenenia.

Čínske spomalenie
Čína predstavovala veľkého záchrancu svetovej ekonomiky v roku 2008. Spustenie stimulačného balíčka bezprecedentne naštartovalo investičný boom v rámci infraštruktúry. Nenásytný dopyt po komoditách sprevádzaný stavebným rozmachom ťahal ropných ťažiarov a na prírodné zdroje bohaté krajiny na rozvíjajúcich sa trhoch. Čínska ekonomika je ale dnes zabetónovaná. Hospodársky rast klesol pod 7 % prvýkrát za štvrť storočie, tvrdia to oficiálne údaje. To pravdepodobne znamená, že reálna ekonomika je na tom ešte oveľa horšie. Ľudová banka Číny sa pustila do niekoľko opatrení na podporu ochabujúceho hospodárstva. Pôžičky zlacneli za posledných 12 mesiacov z 6 na 4,85 %. Voľba devalvovať menu mala byť krajným riešením. Naznačila tak, že veľká éra čínskeho rastu sa rýchlo blíži k svojmu koncu. Údaje o exporte ukázali 8,9 % prepad v júli oproti rovnakému obdobiu pred rokom. Analytici predpokladali, že vývoz klesne len 0,3 %. Aký omyl. Aj čínsky trh s bývaním je v nebezpečnom stave. Ceny nehnuteľností prudko klesli po desaťročiach stabilného rastu. Pre milióny ľudí, ktorí si uložili svoje peniaze do nehnuteľností, nastávajú znepokojujúce časy.

Komoditný kolaps
Čínske spomalenie otriaslo aj komoditnými trhmi. Bloomberg Global Commodity Index, ktorý sleduje ceny 22 komodít, klesol na úroveň, ktorú sme naposledy videli na začiatku tohto storočia. Cena ropy je najčistejšie barometrom svetového rastu, pretože ide o palivo, ktoré poháňa takmer všetky odvetvia priemyslu a výroby po celom svete. Ropa Brent začala opäť padať po krátkej rally, aktuálne sa pohybuje nad mnohoročným minimom asi 50 dolárov a barel. Železná ruda je základnou surovinou pre Čínske oceliarne, a ako taká je aj dobrým meradlom stavebného rozmachu. Ak sa pozrieme na jej cenu, klesla na 56 dolárov za tonu, čo je menej ako polovica jej 140 dolárovej úrovne v januári 2014.

Úverová kríza prírodných zdrojov
Miliardy dolárov v pôžičkách boli na globálnych kapitálových trhoch ešte navýšené za účelom financovania nových baní a ropného prieskumu, ktoré boli kedysi rentabilné pri niekdajších vysokých cenách. Ale po tom, čo sa ceny ropy a kovov zrútili, mnoho z týchto projektov sa razom stali stratové. Pôžičky, na tieto projekty sú teraz pod vodou, a investori možno už nikdy neuvidia žiadne výnosy. Nikde sa tento stav neprejavil intenzívnejšie ako v prípade amerického bridlicového plynu. Prepad cien ropy odstavil mnohé ťažiarenské vrty v USA. Dvaja z najväčších emitentov toxickcých dlhopisov za posledných päť rokov, Chesapeake a California Resources,bolio svedkami prepadu hodnoty svojich bondov na základe prepuknutej paniky na kapitálových trhoch. A ako ukazuje čoraz väčšia potreba refinancovania dlhu v najbližších rokoch, je tu riziko, že nákaza sa rýchlo rozšíri.

Domino už padá
Veľkí hráči svetovej ekonomiky už začínajú strácať silu. Čína sa chystá zaradiť spiatočku a rozvíjajúce sa trhy, ktoré konzumujú celú tú masu výrobkov sú ochromené devalváciou meny. Slávne krajiny BRIC, teda Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika, ktorým mal Západ odovzdať pochodeň ekonomického rastu, sú v rôznej miere v stave chaosu. Centrálne banky nad situáciou rýchlo strácajú kontrolu. Čínsky akciový trh sa už zrútil a nešťastie bolo odvrátené iba vďaka vládnemu nákupu miliardy akcií. Aj akciové trhy v Grécku sa zmietajú, pretože ekonomika sa nie a nie zotaviť, pričom krajina stále flirtuje s myšlienkou opustenia eurozóny. Začiatkom tohto roka sa investori hromadne hrnuli do bezpečného útočiska v podobe švajčiarskeho franku. Ale ako program kvantitatívneho uvoľňovania devalvoval euro, švajčiarska centrálna banka bola nútená opustiť svoje štvorročnú fixáciu na euro.

Úverové trhy naruby
Keď už centrálnym bankám dochádza munícia, úverové trhy sa zúfalo snažia odvrátiť riziko. London Interbank Offered Rate, skrátene Libor, ktorý dokazuje nakoľko sa britské banky boja požičiavať si, neustále stúpa za ostatných 12 mesiacov. Súčasťou tohto procesu je zdravý návrat k normálnemu oceňovaniu rizika po šiestich rokoch mimoriadneho monetárneho stimulu. Avšak ako sa systémy poskytovania úverov medzi bankami začínajú ukazovať ako nepostačujúce, je možné, že po šiestich rokoch spoliehania sa na fondy centrálnych bánk je už tento kreditný systém celkovo neudržateľný. Úveroví investori ďaleko lepšie zvládajú cenové riziko než ich optimistickí kolegovia. V USA, zatiaľ čo index S&P 500 aj naďalej stúpa, trh s dlhopismi s vysokým výnosom už začal prudko klesať,

Úrokový šok
Úrokové sadzby sa hýbu na núdzových minimách vo Veľkej Británii aj USA asi šesť rokov. USA sa očakáva, že FED začne sadzby zvyšovať z dnešných 0 na 0,25 % okolo konca roka. Investori už začínajú nakupovať doláre v očakávaní posilnenia americkej meny. Britské sadzby by mali rast čoskoro nasledovať.  

Tretí najdlhší býčí trh
Akciový trh vo Veľkej Británie je 77 mesiacov v býčom trhu, ktorý začal v marci 2009. Zatiaľ iba v dvoch prípadoch v histórii rástol trh dlhší čas. Jedným z nich je rast pred Veľkým krachom v roku 1929 a druhý pred spľasnutím bubliny dotcom z prelomu tisícročí. Britské trhy boli príjemcom obrovskej bilančnej expanzie v USA. Americká menová báza, teda počet bankoviek a mincí v obehu plus rezervy držané centrálnou bankou, narástla od roku 2008 takmer štvornásobne. Z asi 800 miliónov na viac než 4 bilióny dolárov. Akciový trh bol priamym príjemcom týchto peňazí, a bude mať čo robiť keď kvantitatívne uvoľňovanie QE3 skončí.


Nadhodnotený americký trh

CAPE ratiom sa označuje aktuálny kurz konkrétnej akcie, jedného odvetvia alebo kompletného trhu v pomere k podnikovým ziskom, a ten ostatný sa meria vždy za obdobie posledných desiatich rokov. V USA  je CAPE pre index S&P 500 na hodnote 27,2 bodu, čo je zhruba o 64 % nad svojím historickým priemerom 16,6 bodu. Iba v troch prípadoch od roku 1882 to bolo vyššie. V roku 1929, 2000 a 2007. Nielen znalci vedia, že po období jeho silného vzostupu nastal vždy prudký pokles akciových kurzov.

Súvisiace články

Aktuálne správy