Hviezda sociálnych sietí láka do Švédska: Príďte, peniaze tu rastú na stromoch!

, BBC Foto:YT/BBC Trending

Britská BBC zverejnila video, na ktorom sýrsky utečenec predstavuje život vo Švédsku. Vtipnou formou vyvracia mýty, ktoré o živote vo Švédsku kolujú a na základe ktorých sa stovky utečencov snažia do krajiny dostať. Videom chce ukázať, ako vyzerá reálny život utečenca vo Švédsku.

"Keď som prišiel do Švédska, dostal som tento dom, auto a peniaze," hovorí sýrsky utečenec Mahmoud Bitar vo videu. Potom vybehne zo svojho domu  ide "oberať" eurobankovky zo stromu.

"Eurostrom je pripravený na zber. Konečne. Chvíľu som musel čakať. A čo dolárový strom? Ešte nie," predvádza vtipnou formou život vo Švédsku mladý Sýrčan, ktorému cesta do "zasľúbenej krajiny " trvala tri roky.

Realita je však iná a chce toto posolstvo odovzdať aj ostatným utečencom: "Nevyberte sa do Švédska, alebo o tom aspoň poriadne premýšľajte." Ľudia v Sýrii majú totiž podľa Bitara úplne skreslené predstavy o živote v tejto severskej krajine. "Dajú vám veľký dom, krásne auto a prácu a hlavne veľa peňazí … Sýrčania doma si myslia, že práve toto Švédsko žiadateľom o azyl ponúka," vysvetľuje Bitar svoje rozhodnutie nakrútiť video. Pretože život v severskej krajine je podľa jeho slov oveľa zložitejší zvlášť pre niekoho, kto pochádza z tak kultúrne odlišného prostredia, a ľudia v Sýrii by si to mali uvedomiť.

Švédsko patrí popri Veľkej Británii a Nemecku k najčastejším cieľom utečencov z Blízkeho východu vďaka ústretovej azylovej politike a prístupu miestnych obyvateľov, ale tiež vďaka moslimským diasporám, ktoré v týchto krajinách sú.

Švédska azylová politika je podľa Bitara otvorená a aj ľudia vo Švédsku sú k imigrantom veľmi otvorení, ale nič nie je dokonalé a Sýria je podľa jeho slov len jedna. Ak by sa situácia v jeho krajine upokojila, bol by Bitar podľa svojich slov prvý, kto by sa do rodnej krajiny vrátil. Avšak pre väčšinu utečencov vo Švédsku by bol návrat veľmi ťažký. "Myslím si, že 80 % utečencov zostane vo Švédsku," vysvetľuje iný utečenec, podľa ktorého Švédsko ľuďom ponúkne prácu, bývanie a vzdelanie, čo je hlavný dôvod, prečo sa ľuďom zo Švédska odísť nechce.  "V Sýrii som mal len Nokiu, lacný mobil. Tu mám iPhone," dodáva.

Nie je to prvé video, ktorého je Bitar autorom. Videá, ktoré zdokumentovali jeho trojročnú cestu zo Sýrie do Švédska, zdieľal na Instagrame pravidelne, a práve preto sa z neho na sociálnych sieťach stala hviezda. Video nakrútené vtipnou formou má podľa Bitara šancu zapôsobiť takým spôsobom, aby ho ľudia pochopili.

Švédsko ročne prijme najväčší počet utečencov zo Sýrie zo všetkých európskych krajín. Počas minulého roka to bolo 30,5 tisíca imigrantov, za tento rok to bolo 16 317 utečencov sýrskeho pôvodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy