Globálny vyvrheľ: Podľa prieskumu nemá pozitívne názory na Rusko nikto

, bloomberg Foto: SITA

Propaganda ruského prezidenta, ktorej cieľom sú ľudia žijúci za hranicami Ruska, zdá sa nefunguje. To isté ale platí o snahách Západu zameraných na občanov Ruska. Analýza od Pew Research Center ukazuje prečo.

Prieskum, ktorý sa zaujímal o názor 45 435 respondentov v 40 krajinách, prebiehal medzi marcom a májom tohto roku. Podľa neho nemá pozitívny názor na Rusko nikto.

Európania, o ktorých sa Kremeľ domnieva, že sú zmanipulovaní Washingtonom, majú k Rusku ešte horší postoj než sami Američania. A nejde len o Poľsko, ktorého sa úzko dotýka konflikt na Ukrajine, ale aj Francúzsko a Nemecko, ktoré boli predtým voči Rusku pomerne ústretové. Rusko má len málo priateľov aj na Blízkom východe či v Latinskej Amerike. Lepšie pre neho vyznieva situácia v Ázii a Afrike. Pravdepodobne ide aspoň čiastočne o dedičstvo Sovietskeho zväzu. Pew tiež uvádza, že Putin dopadol v podobnom prieskume ešte horšie než jeho krajina.

Známy ruský odborník Peter Pomerantsev, ktorý o ruskej propagande napísal knihu, už dlho apeluje na Západ, aby na "boj o ľudské srdcia" venoval viac prostriedkov. Mal by tak podľa neho urobiť najmä v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, kde ľudia sledujú televízne kanály z Moskvy. Vysielanie typu BBC Rusko by stálo asi 20 miliónov eur ročne, čo sa môže zdať veľa, ale napríklad jedno lietadlo Eurofighter stojí 90 miliónov eur.

Pochybujem však o tom, že podobné snahy by boli úspešné. Západná propaganda má totiž rovnako mizerné výsledky ako tá ruská. A vytvoriť taký stroj, ktorý by bol schopný čeliť vymývaniu mozgov zo strany Kremľa, by bolo veľmi drahé. Ruské postoje voči Západu sa navyše poslednom čase rýchlo zhoršujú. V roku 2013 vnímalo 51 % Rusov Spojené štáty pozitívne, teraz je to iba 15 % z nich. V roku 2011 78 % Rusov zmýšľalo pozitívne o Nemecku, teraz to je len 35 %.

V takomto prostredí nemožno čakať, že by sa nejakému médiu financovanému Washingtonom, Berlínom či inou západnou vládou podarilo preraziť. Bolo by to vnímané ako ďalší pokus, ako podkopať matičku Rus a prezidenta Putina. A vysielanie pre ruskú menšinu, ktorá sa stavia proti Putinovi, nemá zmysel. Spomínaný prieskum tak hlavne ukazuje, ako efektívne sa Putinovi podarilo izolovať jeho krajinu a vytvoriť mentalitu ohrozenia.

Autorom je Leonid Bershidsky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy