Finančné chyby štyridsiatnikov: Sedem najčastejších prešľapov, ktorým je lepšie sa vyhnúť

, Broker Trust Foto: thinkstock

Štyridsiatnici sú v jedinečnom období svojho finančného života. Spravidla si už vybudovali zázemie, majú úspory, postúpili v kariére a so svojimi prostriedkami nakladajú rozvážnejšie. Zároveň pred nimi stoja finančné výzvy, ako je dospievanie a štúdium detí, príprava na odchod do dôchodku alebo splatenie dlhov, hypotéky.

Máte niečo medzi štyridsiatkou a päťdesiatkou? To by ste už dávno mali mať vypracovaný finančný plán, ktorého sa držíte a ktorý ani v nasledujúcich rokoch neopustíte. Že takýto plán vôbec nemáte? Potom niet divu, že financie takmer nezhodnocujete, alebo s nimi nakladajú náhodne, čo vám môže priniesť problémy napríklad v prípade neočakávaných výdavkov alebo neočakávaných investícií.

Nesporíte si na dôchodok
Vlastné úspory sa pre odchod do dôchodku stali nevyhnutnosťou, z prieskumov ale vyplýva, že tretina pracujúcich si na starobu vôbec nesporí a spolieha sa iba na štátom vyplácaný starobný dôchodok. Vek okolo štyridsiatky je vďaka výške príjmov ideálny, aby ste začali brať sporenie na dôchodok vážne a odkladali si na starobu viac, než čo ste si možno odkladali keď ste mali dvadsať, alebo tridsať.

Míňate si dôchodkové úspory
Úspory na penziu by rozhodne nemali slúžiť ako pokladnička, do ktorej sa dá kedykoľvek siahnuť kvôli iným výdavkom alebo investíciám. Sila dôchodkového sporenia je v percentuálne nie príliš vysokom, ale dlhodobom úročení peňazí. Ak sa predsa rozhodnete, hoci s najlepším úmyslom, na tieto peniaze siahnuť, môžete sa pripraviť o podstatnú časť prostriedkov, ktoré by ste si v budúcnosti nasporili. Nehovoriac o tom, že v prípade predčasne ukončeného penzijného pripoistenia sa pripravíte aj o rôzne bonusy a úroky z nich. Čerpaním peňazí nasporených na dôchodok v podstate okrádate svoje o pár desiatok rokov staršie a zraniteľnejšie ja, čo je dosť znepokojujúca predstava, ktorá by vás od toho kroku mala odradiť.

Nemáte rozložené investície
Spoliehať sa pri investovaní na jeden typ produktu, napríklad akcie, je veľmi riskantné. Áno, človek môže zažiť vysoké zisky, ale aj strmé pády. Nikto by nemal podľahnúť radám typu "daj všetko, čo máš, tam a tam, zarobíš na tom balík". Zároveň nie je nutné sa na vrchole produktívneho veku držať s investovaním pri stene a pripravovať sa o možné zisky zo zaujímavých investičných príležitostí. Každé kvalitne zostavené investičné portfólio je rozložené a obsahuje viac typov investičných produktov, kedy zisky z jednej časti pokryjú prípadné straty z inej. Zároveň by malo zodpovedať povahe človeka. Miera tolerancie k riziku je u každého iná. Zatiaľ čo niektorí investori sú ochotní podstúpiť riskantnejšie investície, iní si rovnakou investíciou dokážu spôsobiť veľa bezsenných nocí.

Máte nedostatočnú rezervu
Je rozumné peniaze investične zhodnocovať, ale zároveň je dobré mať k nim rýchly prístup. Ak nedokážete investované peniaze rýchlo a bez dodatočných poplatkov vybrať, oplatí sa mať dostatočnú finančnú rezervu na okamžité použitie napríklad na bežnom účte. Vo chvíli, keď sa musíte vyrovnať s nečakaným väčším výdavkom, hrozí riziko, že skočíte rovno do hrtanu poskytovateľom pôžičiek s vysokým úrokom, ktoré pôžičku nielen výrazne predražia, ale môžu aj roztočiť dlhovú špirálu a spôsobiť vážne finančné problémy.

Uprednostňujete splatenie hypotéky
Hypotéka, ako záväzok na desiatky rokov, sa považuje medzi dlhmi často za strašiaka. V snahe splatiť hypotéku čo najskôr máme tendenciu prehliadať to, že iné spotrebiteľské úvery nás na úrokoch môžu pripraviť o viac peňazí. Splatiť ako prvý by sa mal vždy ten dlh, ktorý má optimálny pomer medzi časom nutným na jeho splatenie a výškou úrokov.

Podliehate lákadlám
Zaobstarať si väčšie bývanie, pustiť sa do nákladnej rekonštrukcie existujúceho, alebo kúpa nového automobilu. To sú príklady lákadiel, ktoré na štyridsiatnikov číhajú. Vďaka rozbehnutej kariére máte v tomto veku vyššie príjmy a uvedené statky sa zdajú dostupnejšie než kedykoľvek predtým. Musíte k nim ale pristupovať obozretne, aby vás dodatočné náklady príliš nezaťažili v rokoch, keď už tak ekonomicky výkonní nebudete.

Zabúdate na seba
Snáď každý rodič si želá to isté. Zaopatriť svoje deti počas štúdií alebo na začiatku ich samostatného života. Robiť by ste to mali ale až vo chvíli, až keď dostatočne finančne zabezpečíte samých seba. Pri  financiách platí podobný princíp, aký nám opakujú pred štartom lietadla pre prípad komplikácie počas letu. Najskôr nasadíte dýchaciu masku sebe, až potom deťom. Ak sa sami dostanete do finančných komplikácií, deťom tým môžete len priťažiť. Keď ich naučíte správnym finančným návykom už v detstve, je to jedna z najlepších vecí, ktorú pre nich môžete urobiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy