Pred vykurovaním je nutná odborná kontrola a čistenie komína

V minulom roku bolo na Slovensku 563 požiarov, ktoré zapríčinil nevyhovujúci stav komína. Najmä pri spaľovaní tuhého paliva, ako je uhlie, brikety alebo drevo, unikajú do komína sadze, ktoré môžu začať opätovne horieť.
Zo skúseností Groupama poisťovne a. s., pobočky poisťovne z iného členského štátu vyplýva, že stačí trojmilimetrový nános sadzí na vnútornej strane steny komína a riziko požiaru výrazne stúpa. Komíny sa majú čistiť preto, aby nedochádzalo k vyhoreniu sadzí. Pri horení sadzí totiž vzniká teplota prevyšujúca tisíc stupňov Celzia, ktorá dokáže komín zapáliť.
Podľa Petra Šulana z Komory kominárov Slovenska súčasná legislatíva umožňuje, aby si občan komín čistil sám. Výsledkom je, že kým v roku 2005 bolo 250 až 300 týchto typov požiarov, za desať rokov sa ich počet v dôsledku neodbornej práce občanov, ktorí si sami čistili komíny, viac ako zdvojnásobil. Preto sa v pripravovanej novele zákona o ochrane pred požiarmi navrhuje vrátiť späť povinnosť kontrolovať komíny kominárom. Avšak, ako zdôrazňuje, využívať služby kominára nikomu nič nebráni ani v súčasnosti. Z hľadiska bezpečnosti je určite lepšie zveriť komín do rúk odborníkov. Kominári odhadujú, že len zhruba štvrtina majiteľov rodinných a rekreačných domov si dáva čistiť komíny pravidelne, ostatné sa nečistia vôbec alebo len občas, pričom väčšina z nich je starých a nevyhovujúcich, kde je riziko požiaru ešte vyššie.
Na Slovensku pôsobí vyše tristo kominárov, čo nie je veľa. Najviac práce majú na jeseň, tesne pred vykurovacou sezónou. Na kominára sa vtedy aj najdlhšie čaká. Kominári pracujú počas celého roka, netreba ich návštevu zbytočne odkladať. Najlepšie je zavolať ich v priebehu leta. Po vyčistení a skontrolovaní komína vystavia doklad o vykonaní čistenia a kontrole komína alebo dymovodu. Vyčistiť komín si síce môže občan aj sám, ale potvrdenie o tom mať nebude. To potom môže chýbať, ak sa niečo stane. Poisťovňa totiž môže odmietnuť vyplatiť plnú sumu poistného plnenia.
„Každý prípad sa posudzuje individuálne, pričom vždy zisťujeme, či nedošlo k porušeniu predpísaných povinností. Ak áno, môžeme pristúpiť k primeranému zníženiu poistného plnenia. Zanedbaním povinnosti mať vyčistený komín sa klient určite vystavuje riziku nepopulárneho zníženia poistného plnenia,“ upozornil Tomáš Kalivoda, riaditeľ Groupama poisťovne a. s., pobočky poisťovne z iného členského štátu.

Súvisiace články

Aktuálne správy