V boji proti vtáčej chrípke kvitne biznis s prenájmom sliepok

, CNBC Foto: rentthechicken.com

Strach ako katalyzátor obchodu. Vtáčia chrípka sa postavila do cesty spotrebiteľom. Ale istá firma z Pennsylvánie prišla s alternatívou pre vajcia zo supermarketu. Ponúka prenájom sliepok.

Záujemca zaplatí 400 dolárov, za ktoré získa dve nosnice, malý kurník, misky na vodu a krmivo, a zhruba 450 kilogramov krmiva, čo by malo vystačiť na štvormesačné obdobie prenájmu. Pre odvážnych je tu ešte ďalšia možnosť, za 600 dolárov štyri sliepky a väčší kurník.

Ak hľadáte ekonomicky výhodné riešenie, takéto vlastné vajíčka vás asi nepotešia. Sliepka z prenájmu vám jedno znesie v prepočte za asi 1.79 amerického dolára, tucet potom vyjde na niečo málo cez 21 dolárov. To je dosť vysoká cena, a to aj s ohľadom na strmý nárast ceny vajec kvôli vtáčej chrípke. Napriek tomu sa táto požičovňa sliepok teší rastúcemu záujmu zo strany spotrebiteľov.

"Rast pripisujeme hlavne tomu, že ľudia chcú vedieť, z akého zdroja ich potraviny pochádzajú," povedala spoluzakladateľka firmy Jenn Tompkinsová pre televíziu CNBC. Tvrdí, že do roku 2016 budú mať podpísané zmluvy s 20 partnermi, dnes je to 12. Kým pred troma rokmi sa podarilo prenajať len 7 kurníkov, počas najlepšieho obdobia to tento rok bolo až 55 klietok. Aj keď sa hovorí o raste prenájmu kvôli vtáčej chrípke, ľudia z biznisu to priamo nepotvrdili. Údajne žiaden zo zákazníkov nemal otázky ohľadom choroby. "Salmonela je vyššie riziko, než vtáčia chrípka. Ako prvé, čo zdôrazňujeme našim zákazníkom je, aby si po tom, čo pracujú s hydinou, umývali ruky," povedala Jenn Tompkinsová.

Potenciálny nájomcovia sa síce zaujímajú o možnostiach životného štýlu s "potravinami bližšie k spotrebiteľovi," ale majú strach. Z výroby, aj počiatočných investícií. "Niektorí z našich zákazníkov sa rozhodnú prenajať si sliepky aj keď s nimi nikdy predtým neprišli do styku. Ak sa im to znepáči, a zistia, že to nie je nič pre nich, stačí zavolať a my si ich vezmeme späť," popisuje proces Tompkinsová.

Okrem tuctu čerstvých vajec týždenne, je tu ešte jeden argument prečo mať na dvore sliepky. Nemusíte sa báť, že sa tam objaví niečo čo tam nepatrí. Sú spoľahlivejšie ako strážny pes.

Súvisiace články

Aktuálne správy