Bývalý šéf Fedu Greenspan: Je tu bublina, z ktorej by investori mali mať teraz obavy

, bloomberg Foto: SITA

Výnosy 10 ročných dlhopisov sú zhruba polovičné oproti priemeru posledných dvoch desaťročí a pohybujú sa stále blízkosti rekordného minima z roku 2012. Podľa ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg by mali rásť na 2,82 % v polovici nasledujúceho roka.

Bývalý šéf Fedu Alan Greenspan prichádza s varovaním nielen pre dlhopisových investorov. "Bublina na dlhopisovom trhu stále trvá," vyhlásil v rozhovore pre televíziu Bloomberg. "Čo konečne rozhodne o tom, že je už čas na to urobiť krok späť a pýtať sa, kde je 'normálna úroková miera'?"

Greenspan bol šéfom Fedu medzi rokmi 1987 a 2006 a teraz sa živí ako súkromný poradca. Písal sa december 1996, kedy prvýkrát využil výraz "iracionálne nadšenie" ako eufemizmus pre trhovú bublinu. Funkciu zastával aj počas januára 2006, kedy došlo k rozmachu nekvalitných hypoték, úverov nesúcich vyšší úrok ako kompenzáciu za zvýšené kreditné riziko. Defaulty týchto produktov následne infikovali celú svetovú ekonomiku, viedli k zamrznutiu úverových trhov a prispeli k najväčšej americkej recesii od Veľkej depresie v 30. rokoch. "Tušil som, že niekde niečo vrie, len som nepoznal aktuálny dátum, rovnako ako nikto iný," priznáva Greenspan.

Výnosy dlhodobých dlhopisov v roku 2004 klesali, zatiaľ čo Fed zvyšoval výpožičná náklady. "Tento vývoj odporuje väčšine skúseností, a síce že za inak rovnakých podmienok rast krátkodobých úrokových sadzieb zvyčajne sprevádza rast výnosov dlhopisov s dlhšou splatnosťou," uviedol vtedy Greenspan v prejave pripravovanom pre amerických zákonodarcov.

Niečo podobné sa deje aj v súčasnosti, výnosy 10-ročných dlhopisov klesli o 30 bázických bodov z tohtoročného maxima, hoci centrálna banka pripravuje a veľmi hlasno to aj komunikuje, prvé zvýšenie základnej úrokovej sadzby za ostatných 9 rokov. Ekonómovia dávajú 50 % pravdepodobnosť tomu, že Fed zdvihne sadzbu už v septembri. V priemere odhadujú, že sa po zvýšení základná sadzba ustáli na 0,375 %.

Greenspan investorom odkazuje, pozrite sa na "behaviorálnu ekonómiu", tá jediná o vývoji úrokových sadzieb dokáže prezradiť viac. "Najmä otázka optimálnej úrokovej sadzby je otázkou behaviorálnej vedy," domnieva sa Greenspan.

Výnosy štátnych dlhopisov zabetónovala politika Fedu, ktorá drží úrokové sadzby blízko nuly už od roku 2008 v snahe podporiť americkú ekonomiku. Greenspan za jeden z hlavných problémov USA a ostatných rozvinutých ekonomík považuje nízku produktivitu.

Základná sadzba Fedu, ktorá je kľúčová pre stanovovanie úrokov z krátkodobých výpožičiek bánk, dosahovala v posledných 20 rokoch v priemere 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy