Nové čísla HDP v Eurozóne

Talianska ekonomika rástla za posledný kvartál menej ako sa očakávalo. Hrubý domáci produkt rástol o 0.2 % za Q2, pričom v Q1 vzrástol o 0.3 %. 18 analytikov Bloombergu očakávalo, že rast dosiahne 0.3 %. Medziročný rast dosiahol 0.5 %, v súlade s očakávaniami.

Premiér Talianska, Matteo Renz,i sa snaží reformami vyliečiť verejné financie krajiny, ktoré sú utopené v dlhu. Zníženie niektorých daní má naštartovať spotrebu, no aby mohol svoj plán na zníženie dlhu naplniť, ekonomika sa naozaj musí vzchopiť a rásť. Talianska národná banka odhaduje rast na úrovni 0.7 % za rok 2015, otázka je či je to dostatočné.

Výsledky HDP v rámci Eurozóny dopadli taktiež horšie ako sa očakávalo. Ekonomiky 19 národov dosiahli rast na úrovni 0.3 %, pričom očakávania boli na úrovni 0.4 %. Nemecko dosiahlo síce vyšší rast ako za minulý kvartál, keď za Q2 rástlo o 0.4 % a za Q1 o 0.3 %, no aj tak nesplnilo očakávania, ktoré boli na úrovni 0.5 %. Najviac si pohoršila ekonomika Francúzska, keď z rastu na úrovni 0.6 % za prvý kvartál spomalila až tak, že dosiahla stagnáciu.

Celkovú situáciu ale analytici hodnotia ako zdravú, a ani komplikácie z Číny a Grécka by nemali trend ozdravovania ohroziť.

Graf: Dlh Talianska vzhľadom na HDP

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy