Pokles cien sa podľa európskej metodiky prehĺbil

Spotrebiteľské ceny na Slovensku v júli klesali tak v medziročnom, ako aj v medzimesačnom porovnaní.

Pokračujúci trend poklesu spotrebiteľských cien na Slovensku potvrdili aj údaje podľa jednotnej európskej metodiky. Ceny podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) totiž rovnako ako podľa národnej metodiky v júli medziročne klesli o 0,2 %, kým v júni boli nižšie o 0,1 %. V priemere za posledných dvanásť mesiacov tak spotrebiteľské ceny na Slovensku podľa európskej metodiky klesli o 0,2 %. V júli pritom ceny klesali aj na medzimesačnej báze a to o 0,3 %, kým v júni oproti máju boli naopak vyššie o 0,1 %.

Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, medziročne ťahá nadol spotrebiteľskej ceny najmä doprava. Ceny v sektore sa totiž oproti vlaňajšiemu júlu prepadli o 5,7 %. Klesli však aj ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1 % a ceny za potraviny a nealkoholické nápoje o 0,2 %. Naopak, rástli ceny za nábytok, vybavenie domácnosti a bežnú údržbu domu o 2,4 %, vzdelávanie o 2 % a za hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,7 %. Zdraželi aj rozličné tovary a služby o 1 %, zdravotníctvo o 0,9 %, odevy a obuv a rekreácia a kultúra zhodne o 0,8 % a napokon alkohol a tabak o 0,5 %. Bez zmeny zostali ceny poštových a telekomunikačných služieb.

Na medzimesačnej báze najvýraznejšie klesali ceny potravín, ktoré boli oproti júnu nižšie o 1,3 %. Zlacneli však aj odevy a obuv o 0,9 %, doprava o 0,4 % a nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 0,2 %. Na druhej strane najvýraznejšie rástli ceny rekreácie a kultúry o 0,5 %. Ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií a rozličných tovarov a služieb išli nahor zhodne o 0,2 % a v zdravotníctve o 0,1 %. Medzimesačne, v júli oproti júnu, sa nemenili ceny alkoholických nápojov a tabaku, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív, pôšt a telekomunikácií a ani vzdelávania.

Súvisiace články

Aktuálne správy