Banky poskytli v júni tohto roka na bývanie vyše 549 miliónov eur

Banky na Slovensku v júni tohto roka poskytli klientom úvery na bývanie v hodnote vyše 549 miliónov eur. Ako skonštatovala poradenská spoločnosť Fincentrum, je to najviac v histórii. Tohtoročný jún však bude nateraz zrejme posledným rekordným mesiacom.
Podľa spoločnosti júnové výsledky hypotekárneho trhu v plnej miere vykompenzovali prekvapivo nízky objem poskytnutých úverov v máji. Nízke úročenie pôžičiek sa podľa Fincentra prejavilo aj na priemernej úrokovej sadzbe. Tá v šiestom mesiaci tohto roka opäť prepísala históriu a dostala sa na rekordných 2,42 % ročne. „Sezóna rekordov nateraz pravdepodobne skončila ako z pohľadu úrokových sadzieb, tak aj objemu poskytnutých pôžičiek. Od 1. júla sa úrokové sadzby zvýšili a trh prešiel do dovolenkového režimu. Podobne zaujímavé čísla zažijeme najskôr na prelome októbra a novembra,“ uviedol v správe pre médiá senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi.
Podľa jeho slov sa okrem letnej sezóny pod zhoršenie podmienok pri úveroch od 1. júla tohto roka podpísali aj odporúčania Národnej banky Slovenska (NBS), keď začal platiť prísnejší limit na podiel hypoték s financovaním nad 90 % hodnoty založenej nehnuteľnosti. V rámci nového obchodu banky nesmú klientom poskytnúť viac ako 20 % takýchto úverov. „Ďalší zlom klientov čaká v apríli 2016, keď limit klesne na 15 %, a v januári 2017, od ktorého už banky budú môcť v rámci nového obchodu financovať iba desatinu nových pôžičiek vo výške nad 90 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti,“ doplnil Világi.
Ako vysvetlil, pre klientov to znamená, že ak chcú riešiť vlastné bývanie v budúcnosti, mali by si pripraviť aj hotovosť, a to minimálne vo výške 20 % hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. Sporenie a finančné plánovanie vo všeobecnosti tak znova nadobúda veľký význam. „Stále klientom vieme ponúknuť 100-% financovanie. Ale v takom prípade by mali rátať aj s úrokovou sadzbou nad tri percentá v čase, keď sa pôžičky dajú získať s úročením pod dve percentá,“ upozorňuje analytik.

Súvisiace články

Aktuálne správy