Kurz eura posilnil na 1,1185 USD/EUR

Turbulencie v Číne dnes opäť podporili spoločnú európsku menu. Jej kurz sa pohybuje na úrovni okolo 1,118 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,1185 USD, pričom jeho kurz v rannom obchodovaní dočasne padol až na 1,1025 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1155 (v utorok: 1,1055) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8965 (0,9046) eura.
„Turbulencie v Číne dostali dolár pod tlak,“ uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. Čínska centrálna banka dnes druhý deň po sebe intervenovala na trhu, aby oslabila domácu menu. „Slabší jüan môže stlačiť ceny v USA smerom dole,“ upozornil Rieke. A nižšia inflácia môže viesť k tomu, že americká centrálna banka (Fed) bude úrokové sadzby zvyšovať ešte pomalšie, než sa doteraz čakalo. Negatívny vplyv na dolár mal okrem toho aj pokles na akciových trhoch.
Euro sa po dohode s Gréckom opäť stáva bezpečným prístavom pre investície. Naopak, švajčiarsky frank túto úlohu stráca a podľa Riekeho sa stáva čoraz menej atraktívnym. Frank dnes počas dňa oslabil až na 1,0961 CHF/EUR. To bol najvyšší kurz eura voči franku od 15. januára 2015. Vtedy švajčiarska centrálna banka (SNB) zrušila strop na posilnenie franku voči doláru, ktorý bol nastavený na 1,20 CHF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy