Euro reaguje na Grécku dohodu

Stredajšia obchodná seansa prináša výrazné posilnenie spoločnej európskej meny po tom, čo Gréci dosiahli ďalšiu, v poradí už tretiu dohodu s medzirnárodnými veriteľmi a môžu očakávať záchranný balík v hodnote 86 miliárd eur. Ďalším výrazným fundamentom, ktorý hýbe forexovým trhom je ďalšie rozhodnutie čínskej centrálnej banky o devalvácií domácej meny.

Grécka dohoda znamená, že sa problémy zadĺženej helénskej ekonomiky presúvajú na neurčito. Gréci môžu opäť oslavovať, zatial čo Európa smúti. Vidno to aj na akciových indexoch, ktoré naprieč európou strácajú: DAX -2.36 %, CAC -2.48 %, FTSE 100 -1.18 %. Grécke banky sa už teraz môžu tešiť na 10 miliárd eur, ktoré dostanú prakticky okamžite, ďalších 15 miliárd môžu zo záchranného balíka čerpať do konca roka.

Kráľovský menový pár EURUSD odolal skorším otrasom na menových trhoch spôsobených čínskou centrálnou bankou, grécku správu však už privítal s výrazným optimizmom a intradenne už získaval už viac ako jedno percento a vyšplhal sa na najvyššiu úroveň za posledný mesiac EURUSD 1.116. Pokoril tak výraznú rezistenciu na úrovni EURUSD 1.110 (na obrázku červenou), ktorá ho v priebehu posledných 30 dní nepustila nahor. Aktuálne sa menový pár obchoduje v intradennom zisku 0.96 % na EURUSD 1.1146.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy