Prezident Sísí zaviedol okolo Suezského prieplavu ekonomickú zónu

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vydal dekrét, ktorým zavádza ekonomickú zónu v oblasti Suezského prieplavu. Informovala o tom v utorok egyptská štátna tlačová agentúra MENA a dnes svetová agentúra Reuters.

Egypt minulý týždeň slávnostne otvoril nové časti Suezského prieplavu a Sísí vyjadril nádej, že prinesú veľký, pozitívny zvrat v hospodárstve najľudnatejšej krajiny arabského sveta.
Dekrét zavádza okolo Suezského prieplavu ekonomickú zónu s rozlohou 460 štvorcových kilometrov, ktorá sa využije na založenie a rozvoj medzinárodného priemyselného a logistického centra, ktoré priláka zahraničné investície.

Egypt očakáva, že ekonomická zóna bude nakoniec tvoriť približne tretinu hospodárstva krajiny, uviedol ešte v marci minister pre investície.

Projekt s nákladmi dosahujúcimi v prepočte osem miliárd dolárov (7,25 mld. eur) vyhlásil prezident Sísí za symbol národnej hrdosti a za významnú príležitosť pozdvihnúť ekonomiku v období, keď Egypt zápasí s vysokou nezamestnanosťou. Výstavbu novej plavebnej dráhy idúcej súbežne s pôvodným prieplavom z roku 1869 realizovali pod vedením egyptskej armády.

Suezský prieplav je pre Egypťanov dôležitým zdrojom tvrdej meny, čo sa obzvlášť potvrdilo po revolúcii v roku 2011, ktorá spôsobila úbytok zahraničných turistov a investícií v Egypte. Zatiaľ čo pôvodný kanál Káhire vynášal ročne približne päť miliárd dolárov (4,53 mld. eur), po rozšírení umožňujúcom plavbu väčších lodí oboma smermi súčasne by sa mali výnosy do roku 2023 zvýšiť až na 15 miliárd dolárov (13,6 mld. eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy