Kurz eura sa drží na úrovni 1,0968 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny po miernom kolísaní stagnuje. Experti to odvodňujú neistotou na devízovom trhu v súvislosti so zvyšovaním úrokových sadzieb v USA. Nejde totiž len o to, kedy sa sadzby zvýšia, ale aj o to, akým tempom budú rásť. Informovala o tom agentúra DPA.
Kurz eura klesol dočasne na dnešné minimum 1,0925 USD/EUR, z ktorého sa neskôr zotavil na 1,0968, teda na úroveň z dnešného rána. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0960 (v piatok: 1,0941) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9124 (0,9140) eura.
Dnešné vyhlásenia viceguvernéra americkej centrálnej banky Fed Stanleyho Fischera podporili očakávania, že v USA sa čoskoro zvýšia úrokové sadzby. Dolár však z nich neprofitoval. Podľa Fischera je aktuálna nízka inflácia len prechodná, po odznení vplyvu zlacnenia energií a surovín sa tempo rastu spotrebiteľských cien opäť zrýchli. To zvýšilo očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) sprísni menovú politiku.
Podľa analytikov Commerzbanky je zvýšenie sadzieb v USA už v septembri veľmi pravdepodobné. „Trh však zostáva skeptický. Dôvodom je, že Fed dal jasne najavo, že tento cyklus sprísňovania menovej politiky bude iný ako v minulosti,“ uvádza sa v analýze Commerzbanky. Takže trh s napätím neočakáva len to, kedy úrokové sadzby v USA vzrastú, ale aj tempo ich zvyšovania. Vyhlásenia šéfky Fed Janet Yellen signalizujú, že banka zrejme bude zvyšovať sadzby „menej agresívne“, než to robila v podobných prípadoch v minulosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy