Maďarské banky pracujú na konverzii devízových úverov

Konverzia zostávajúcich úverov je spoločným cieľom vlády aj bánk, potrebná je ale dohoda o načasovaní a výmennom kurze, uviedol šéf maďarskej bankovej asociácie Levente Kovács

Maďarské banky a vláda sa priblížili k dohode, na základe ktorej sa zostávajúce spotrebné úvery a pôžičky na kúpu auta poskytnuté v cudzej mene prekonvertujú do forintov. Pre agentúru MTI to uviedol v pondelok šéf maďarskej bankovej asociácie Levente Kovács. Ako dodal, konverzia úverov je spoločným cieľom vlády aj bánk, potrebná je ale dohoda o načasovaní a výmennom kurze. "Teraz sme sa konečne dostali do bodu, kedy sme schopní konvertovať zostávajúce (úvery) pre domácnosti a spotrebné úvery osôb regulovaným spôsobom," uviedol šéf bankovej asociácie.

 

 

 

Pred finančnou krízou, ktorá vypukla v roku 2008, si státisíce maďarských domácností vzali úvery vo švajčiarskych frankoch a v eurách. Kurz týchto mien voči forintu však po kríze stúpol a náklady na splácanie pôžičiek to posunulo výrazne vyššie. Maďarská vláda sa už zaoberala problematikou hypotekárnych úverov v cudzej mene a vlani sa dohodla s bankami na podmienkach ich konverzie do forintov.

Súvisiace články

Aktuálne správy