Letoví dispečeri v Grécku vyhlásili štvorhodinový štrajk

Letoví dispečeri v Grécku dnes vyhlásili štvorhodinový štrajk. Protestná akcia bude trvať od 14. do 16 hodiny SELČ. Domáce aj zahraničné letecké spoločnosti tak museli zrušiť alebo odložiť lety uprostred najrušnejšieho obdobia letnej turistickej sezóny. Informovali o tom agentúra AP a DPA.
Na najväčšom gréckom letisku v Aténach bolo zrušených 22 letov a ďalších 173 bolo presunutých na neskôr.
Grécke úrady zatiaľ nemajú k dispozícii presnejšie čísla o tom, koľko letov v celej krajine to zasiahne, ale už informovali cestujúcich o možno meškaní ich letu.
Grécka vláda rokuje s veriteľmi o treťom záchrannom balíku. Podmienkou pre získanie finančnej pomoci je zavedenie reforiem, tvrdých úsporných opatrení a tiež privatizácia, ktorá sa týka aj letísk. Kabinet dúfa, že z predaja podielov v štátnych firmách získa 50 miliárd eur, ktoré budú použité na zníženie štátneho dlhu a podporu ekonomiky.
Ekonomika Grécka sa zmieta v recesii a turistický ruch je pritom jedným z hlavných zdrojov jej príjmov, podieľa sa zhruba 20 % na jej celkovom výkone.
Dispečeri pritom žiadajú reštrukturalizáciu vládnej agentúry a vytvorenie nezávislého úradu pre civilnú leteckú službu, ktorý by fungoval v súlade s pravidlami Európskej únie. Pohrozili vláde, že ak im nevyhovie, 14. augusta zorganizujú ďalší štrajk.

Súvisiace články

Aktuálne správy