Podnikateľská aktivita v eurozóne v júli rástla

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa sektory priemyslu aj služieb, podľa konečných údajov dosiahol 53,9 bodu.

Podnikateľská aktivita v eurozóne sa v júli zvýšila. Spoločnosti už nebrali ohľad na grécku krízu. Objavujú sa náznaky, že ekonomika eurozóny smeruje k zotaveniu. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa sektory priemyslu aj služieb, podľa konečných údajov dosiahol 53,9 bodu, kým predbežný údaj hovoril o úrovni 53,7 bodu. V júni však hodnota indexu dosiahla výšku 54,2 bodu. Index je od polovice roku 2013 nad hranicou 50 bodov oddeľujúcou rast aktivity súkromného sektora od jej poklesu.

„Ekonomika eurozóny ukázala upokojujúcu odolnosť počas júlovej krízy okolo Grécka,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit, ktorá index zostavuje. PMI v rámci sektora služieb stúpol na 54 bodov z predbežných 53,8 bodu. V júni bol tento index na hodnote 54,4 bodu. Zložený index cien produkcie bol v júli na úrovni 49,8 bodu. Je to najvyššia úroveň od apríla 2012, keď tento index klesol pod hranicu 50 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy