Slovnaft v prvom polroku so ziskom 123 mil. eur

Skupina Slovnaft zaznamenala v prvom polroku tohto roka čistý zisk na úrovni 123 mil. eur. V medziročnom porovnaní to znamenalo výrazné zlepšenie, keď v rovnakom období vlaňajška vykázala naopak stratu 18 mil. eur. Ako informuje spoločnosť, k zisku jej v prvej polovici tohto roka dopomohol najmä výrazný nárast spracovateľských marží v segmente plastov a chemikálií a vyšší dopyt po ropných produktoch. Návrat k zisku však podporil aj priaznivý vývoj kurzu eura voči doláru a menám krajín, ktoré nie sú v eurozóne, pokles cien energií a iných surovinových vstupov.

Čisté tržby skupiny Slovnaft v prvom polroku tohto roka dosiahli 1,83 mld. eur, čo bola zhruba úroveň vlaňajška. Celkové investície Slovnaftu v prvom polroku dosiahli 53 mil. eur. Väčšina kapitálových výdavkov smerovala na výstavbu novej linky na výrobu polyetylénu LDPE 4, ktorá by mala byť spustená v tomto roku.

V prvom polroku spracoval Slovnaft v bratislavskej rafinérii 2,94 mil. ton ropy, čo znamenalo medziročný nárast až o 24 %. Výroba automobilových benzínov za prvých šesť mesiacov roka medziročne stúpla o tretinu na 718 tis. ton a produkcia motorovej nafty sa zvýšila o 25 % na 1,56 mil. ton. Výrazný medziročný nárast o 37 % na 203 tis. ton zaznamenala produkcia polymérov.

Predaj ropných produktov skupiny Slovnaft vyrobených zo spracovanej ropy ako aj ďalších surovín v prvom polroku sa medziročne zvýšil o 15 % na 2,85 mil. ton. Z tohto objemu tri štvrtiny smerovali na export. Predaj na zahraničných trhoch v období od januára do júna vzrástol o pätinu na 2,1 mil. ton. Slovnaft prevádzkoval na Slovensku ku koncu júna 212 čerpacích staníc. Maloobchodný predaj by pritom v ďalších štvrťrokoch malo podporiť aj ohlásené prevzatie čerpacích staníc ENI v Českej republike a na Slovensku skupinou MOL.

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a.s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt. Slovnaft prevádzkuje na Slovensku sieť 212 čerpacích staníc. Skupina Slovnaft je členom medzinárodnej skupiny MOL.

Súvisiace články

Aktuálne správy