Čistý zisk spoločnosti MOL výrazne stúpol

Spoločnosť MOL zaznamenala v druhom kvartáli medziročný nárast čistého zisku o 161 % na 62,7 mld. maďarských forintov z hodnoty 24 mld. HUF

Maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL zaznamenala v druhom kvartáli medziročný nárast čistého zisku o 161 % na 62,7 mld. forintov (HUF). Jej zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) stúpol o 89 % na 179,5 mld. HUF. Výsledok prekonal očakávania analytikov, ktorých vo svojom prieskume oslovil portál portfolio.hu. Tí počítali so sumou 169,9 mld. HUF. V prvom kvartáli spoločnosť MOL dosiahla EBITDA na úrovni 154,1 mld. HUF Segment rafinácie a výroby ropných produktov zaznamenal najlepšie štvrťročné výsledky v histórii vďaka priaznivým rafinérskym a petrochemickým maržiam. Jadrový zisk spoločnosti MOL v oblasti rafinácie a výroby ropných produktov medziročne v druhom kvartáli vzrástol z hodnoty 28,6 mld. HUF na 127,4 mld. HUF. Spoločnosť taktiež zlepšila svoj celoročný výhľad. „Predpokladáme, že významne prekročíme predchádzajúce očakávania a prekonáme naše ciele v oblasti EBITDA o 10 % a jeho hodnota bude približne 2,2 mld. USD, čo bude na úrovni roku 2014,“ povedal šéf spoločnosti MOL Zsolt Hernadi. Divízia ťažby ropy však zaznamenala medziročný pokles EBITDA o 14 % na 53,5 mld. HUF. Výsledok nezahŕňa mimoriadne položky.

Skupina MOL pôsobí vo viac ako 40 krajinách a zamestnáva viac ako 27 tisíc ľudí po celom svete. Skupina prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku. Vlastní sieť viac než 1 750 čerpacích staníc v 12 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy. Členom MOL je aj slovenská rafinérsko-petrochemická skupina Slovnaft.

(1 EUR = 308,10 HUF

(1 EUR = 1,0973 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy