Experti MMF odporúčajú počkať so zahrnutím jüanu do menového koša

Odborníci Medzinárodného menového fondu (MMF) odporúčajú, aby táto svetová finančná organizácia počkala minimálne do októbra 2016, kým zahrnie čínsku menu jüan do svojho koša svetových rezervných mien. Informovala o tom agentúra AP.
Čína sa veľmi snaží o zahrnutie svojej meny do tohto koša, v ktorom sú zatiaľ americký dolár, euro, britská libra a japonský jen. MMF z nich vytvoril umelú rezervnú menu – zvláštne práva čerpania (SDR). Prijatie jüanu by malo odzrkadliť ekonomickú silu Číny. Okrem toho svetové mocnosti dúfajú, že by tým mohli Peking prinútiť uvoľniť kontrolu nad jüanom.
Vláda v Pekingu by chcela, aby sa jüan stal súčasťou menového koša MMF už od 1. januára 2016. Predstavenstvo fondu by malo koncom tohto mesiaca zvážiť, či sa bude riadiť odporúčaniami expertov a odloží zahrnutie čínskej meny do svojho menového koša.
Čína verí, že si to „zaslúži“, keďže je druhou najväčšou svetovou ekonomikou, hneď po USA. Ale jüan sa vo svete príliš nepoužíva, ani sa s nim neobchoduje tak voľne ako so štyrmi menami z koša MMF.
Odborníci vo svojej správe vyjadrili tiež obavy, že pridanie jüanu do menového koša MMF už od 1. januára 2016 by mohlo zatriasť finančnými trhmi hneď v prvý deň obchodovania v novom roku.
Čínsky akciový trh sa totiž od polovica júna 2015 výrazne prepadol a stratil značnú časť svojej hodnoty aj napriek tom, že sa vláda v Pekingu snažila svojimi opatreniami tento voľný pád zastaviť.

Súvisiace články

Aktuálne správy