Engie má záujem zvýšiť kapacitu plynovodu Nord Stream

Francúzska energetická firma údajne rokuje s Gazpromom o pripojení sa k skupine firiem presadzujúcich zväčšenie kapacity plynovodu.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom rokuje s francúzskou energetickou firmou Engie (bývalá GDF Suez) o tom, že sa pripojí k skupine plánujúcej rozšírenie kapacity plynovodu Nord Stream (Severný prúd), ktorý prepravuje plyn z Ruska do Nemecka cez Baltské more. Uviedli to tri zdroje oboznámené s problematikou. Záujem spoločnosti Engie o projekt nasleduje po tom, ako nemecká chemická skupina BASF minulý týždeň oznámila, že podpísala memorandum o porozumení v súvislosti s jej pripojením sa k skupine firiem, ktoré chcú zväčšiť kapacitu plynovodu.

"Gazprom a Engie rokujú, ale ešte sa nedosiahlo konečné rozhodnutie. Kľúčovou témou sú podmienky, za ktorých by sa Engie mohla stať členom skupiny," povedal jeden zo zdrojov s podmienkou zachovania anonymity. Gazprom v júni oznámil, že plánuje zväčšenie kapacity plynovodu Nord Stream. Európska komisia však uviedla, že Európska únia už má dostatočnú kapacitu plynovodov na dovoz plynu z Ruska, a že rozšírenie plynovodu Nord Stream musí byť v súlade so zákonmi EÚ.

Nemecké energetické firmy udržiavajú silné zväzky s Ruskom a tvrdia, že existujú presvedčivé podnikateľské dôvody pre to, aby trasu Nord Stream I doplnila trasa Nord Stream II. Analytici tiež hovoria, že Nord Stream sa osvedčil ako veľmi dôležitý pre zlepšenie energetickej bezpečnosti EÚ pri narušeniach dodávok cez Ukrajinu pre spory medzi Kyjevom a Moskvou o ceny plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy