Britská vláda dnes predala 5,4 % zo svojho podielu v RBS

Britská vláda dnes predala 5,4 % zo svojho podielu v Royal Bank of Scotland (RBS) za 2,1 miliardy libier (2,99 miliardy eur). Ide o prvú fázu plánovaného predaja takmer 80-% podielu štátu v RBS. Informovala o tom agentúra DPA.
Vláda musela počas globálnej krízy v roku 2008 poskytnúť banke kapitálovú injekciu vo výške 45,5 miliardy GBP, za čo v nej získala väčšinový podiel. Britský minister financií George Osborne však avizoval, že kabinet chce v priebehu pár mesiacov svoj podiel v banke znížiť.
Vláda tak predala prvých 5,4 % pri cene 330 pencí za akciu. To je o 2,3 % menej, ako bola cena akcie RBS v pondelok (3.8.) na konci obchodovania. Získané peniaze chce Osborne použiť na zníženie vládneho dlhu. Štát naďalej vlastní 72,9-% podiel v banke.
Osborne označil tento predaj za prvý významný krok smerom k opätovnému návratu banky do súkromných rúk, čo minister financií považuje za správne pre daňových poplatníkov aj pre britský „biznis“.
RBS vlani vykázala stratu 3,5 miliardy GBP, čo je však menej ako strata 9 miliárd GBP v roku 2013.
Aj za 1. polrok tohto roka ešte RBS hospodárila so stratou vo výške 153 miliónov GBP, ktorá je však oveľa nižšia ako strata 1,43 miliardy GBP v prvých šiestich mesiacoch minulého roka. A v 2. kvartáli 2015 už banka dosiahla zisk pred zdanením 293 miliónov GBP.

Súvisiace články

Aktuálne správy