Počet sezónnych pracovných miest v Španielsku stúpol

V júli sa v krajine vytvorilo takmer 1,8 mil. pracovných miest, vyše 93 % z nich boli dočasné pozície, ale medziročne sa vytvorilo viac pracovných miest, a to o 9,2 %

Počet registrovaných nezamestnaných Španielov v júli už šiesty mesiac po sebe oslabil. Väčšinu nových pracovných miest však tvorili dočasné sezónne pozície. V júli sa v krajine vytvorilo takmer 1,8 mil. pracovných miest, ale viac ako 93 % z nich bolo dočasných. Informovalo o tom v utorok španielske ministerstvo práce. Rezort práce konštatoval, že v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa v krajine vytvorilo o 9,2 % viac pracovných miest.

Najvýraznejší pokles nezamestnanosti krajina minulý mesiac evidovala v sektore služieb, ktorý zahŕňa aj hotely a reštaurácie. Nové miesta v odvetví služieb vznikli najmä v prímorských regiónoch, ako sú Andalúzia na juhu krajiny a Galícia na severozápade. Klesol aj počet nezamestnaných ľudí s povolaniami v sektoroch stavebníctva, priemyslu a poľnohospodárstva, uviedol rezort práce.

Po očistení o sezónne vplyvy vzrástol počet pracovných miest iba v odvetví služieb, zamestnanosť v stavebníctve a priemysle stagnovala a zamestnanosť v poľnohospodárstve sa zmenšila. Uviedla to banka BBVA s odvolaním sa na svoje vlastné výpočty. Podľa údajov španielskeho štatistického úradu INE bolo v druhom štvrťroku tohto roka v krajine vyše 5 mil. ľudí bez práce a nezamestnanosť bola vo výške 22,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy