Sankcie môžu Rusku spôsobiť škodu na úrovni 9 % HDP

Medzinárodný menový fond odhadol, že bezprostredný vplyv sankcií a odvetných sankcií ubral ruskému hrubému domácemu produktu (HDP) 1 až 1,5 % a v najbližších rokoch sa to zvýši až na úroveň 9 % HDP

Západné sankcie voči Rusku pre ukrajinskú krízu by mohli krajine spôsobiť škodu na úrovni 9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedol to v pondelok Medzinárodný menový fond (MMF). Ruské hospodárstvo prejavuje známky stabilizácie po tom, ako kleslo pod tlakom západných finančných sankcií a ruských protiopatrení. „Vplyv sankcií, pokiaľ ide o prístup na zahraničné finančné trhy a nové investície do technológií, bude pretrvávať,“ uviedol fond.
MMF odhadol, že bezprostredný vplyv sankcií a odvetných sankcií ubral ruskému HDP 1 až 1,5 % a v najbližších rokoch sa to zvýši až na úroveň 9 % HDP. Fond zároveň prognózuje, že zo strednodobého hľadiska bude v Rusku slabý ekonomický rast, a to približne na úrovni 1,5 % ročne. MMF predpokladá, že po tohtoročnom poklese o 3,4 % ruské hospodárstvo v budúcom roku posilní o 0,2 %. Inflácia v krajine podľa fondu do konca tohto roka spomalí na zhruba 12 % a do konca budúceho roka na úroveň 8 %.

Medzinárodný menový fond ďalej konštatoval, že politika ruskej centrálnej banky, v rámci ktorej postupne redukuje hlavnú úrokovú sadzbu v súlade s vývojom základnej inflácie, je primeraná. Dodal však, že tempo redukcie úrokov musí byť „obozretné“. MMF vyjadril podporu pre obmedzený fiškálny stimul v ruskej ekonomike v tomto roku. Poznamenal však, že nevyhnutná je ambiciózna a dôveryhodná strednodobá fiškálna konsolidácia, aby sa krajina prispôsobila nižším cenám ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy