Spoločná európska mena voči doláru klesla

Svetové devízové trhy - euro, dolár, kanadský dolár, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Spoločná európska mena voči doláru klesla,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 3. augusta (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena v pondelok oproti doláru oslabila. Dôvodom bol prudký pokles gréckej burzy, na ktorej sa v pondelok po päťtýždňovej prestávke obnovilo obchodovanie. Euro oslabilo až na úroveň 1,0953 USD/EUR z úrovne 1,0990 USD/EUR, na ktorej sa nachádzalo v úvode londýnskeho obchodovania. Väčšina investorov sa pritom už predtým pripravila na veľké straty gréckeho akciového trhu. Oslabovanie spoločnej meny však brzdila správa o tom, že súkromná aktivita priemyselného sektora eurozóny v júli rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Znižovanie cien ropy zatlačilo kanadský dolár oproti jeho americkému menovcovi na najnižšiu úroveň za viac ako desaťročie. Americký dolár voči kanadskému stúpol na 1,31725 CAD/USD, čiže najvyššie od septembra 2004. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, oproti predošlému obchodovaciemu dňu mierne posilnil, a to na 97,473 bodu.

Stredoeurópske meny v pondelok oproti euru posilnili po správach, ktoré ukázali, že súkromná aktivita priemyselných sektorov Poľska a Českej republiky rástla rýchlejšie v porovnaní s aktivitou celej eurozóny. Index nákupných manažérov (PMI) českého priemyslu stúpol na 57,5 bodu, čo znamenalo, že aktivita priemyslu rástla najrýchlejšie od apríla 2011. Poľský PMI posilnil na 54,5 bodu, čiže najvyššie za štyri mesiace. Poľský zlotý do 10:27 SELČ stúpol o 0,35 % na 4,136 PLN/EUR , česká koruna posilnila o 0,11 % na 27,061 CZK/EUR a maďarský forint vzrástol o 0,06 % na 307,300 HUF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy