Spracovateľský priemysel ČR a Poľska v júli rástol

Spracovateľský priemysel Českej republiky (ČR) v júli zrýchlil rast na štvorročné maximum a zlepšenie aktivity vykázalo aj Poľsko. V Maďarsku naopak odvetvie zaznamenalo výrazné ochladenie. Index nákupných manažérov (PMI) v spracovateľskom priemysle ČR podľa údajov, ktoré zverejnila v pondelok agentúra Markit, posilnil na 57,5 bodu z júnových 56,9 bodu. Dostal sa tak najvyššie od apríla 2011. K rastu prispel najmä silnejší zahraničný dopyt. Česká ekonomika profituje z voľnej menovej politiky a rastúceho dopytu po automobiloch na európskom trhu. V krajine má sídlo člen skupiny Volkswagen, spoločnosť Škoda, ktorá je najväčším českým exportérom a vlani prvýkrát vo svojej histórii predala viac ako 1 mil. áut.

Nové objednávky zo zahraničia aj na domácom trhu v júli podporili aktivitu v spracovateľskom priemysle Poľska. Príslušný index PMI podľa údajov agentúry Markit vzrástol na 54,5 bodu z júnovej úrovne 54,3 bodu. Index pre Maďarsko, ktorý zostavuje národná asociácia logistiky, nákupov a správy zásob, však klesol na 50 bodov z júnových 54,9 bodu. Dostal sa tak na hranicu, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Prepad bol najstrmší od augusta 2014. Analytici však upozorňujú, že maďarský index sa riadi osobitnou metodikou a jeho výsledky v minulosti podliehali revíziám.

Aktivita v spracovateľskom priemysle eurozóny podľa údajov agentúry Markit minulý mesiac posilnila aj napriek problémom Grécka, ktoré sa v tom čase ocitlo na pokraji štátneho bankrotu. Do eurozóny smeruje zhruba 62 % exportu z Českej republiky a 57 % z Maďarska. V Poľsku menová únia zodpovedá za približne 54 % vývozov.

Súvisiace články

Aktuálne správy