Kapacita plynovodu Severný prúd vzrastie o 100 %

Prepravná kapacita plynovodu Nord Stream (Severný prúd), ktorý začína v ruskom Vyborgu, prechádza naprieč Baltickým morom a na pevninu sa dostáva v nemeckom Lubmine pri Greifswalde, vzrastie o 100 % na 110 miliárd kubických metrov (m3) plynu ročne. Informuje o tom portál mesačníka manager magazin online (mm).
Projekt sa stáva reálnejším po tom, ako v piatok (31. 7.) podpísali predstavitelia Gazpromu a Wintershalu, dcéry nemeckého koncernu BASF, predbežnú dohodu (letter of intent) o zámere spoločne realizovať dielo. Na projekte sa zúčastnia aj ďalšie západné energetické koncerny.
Prvú vetvu Severného prúdu uviedli do prevádzky v novembri 2011 a druhú v októbri o rok neskôr. Plynovod medzi Ruskom a Nemeckom po dne mora stál 7,4 miliardy eur. Dopravuje sa ním ročne 55 miliárd m3 sibírskeho zemného plynu.
Realizovaním nového projektu sa význam tranzitných krajín, najmä Ukrajiny, ktorá sa usiluje prikloniť k Západu, ale aj Bieloruska výrazne oslabí.
Konzorcium Nord Stream dalo vypracovať štúdiu o realizovateľnosti výstavby tretieho a štvrtého potrubia už v roku 2012. V polovici júna člen konzorcia, Gazprom, ako jeho väčšinový podielnik, oznámil, že projekt chce realizovať spolu s koncernami BASF, E.ON, britsko-holandským Shellom a rakúskym OMV.
Plynovod Turkish Stream (Turecký prúd), ktorý z juhu obchádza cez Čierne more Ukrajinu, sa pokladá za nástupcu zrušeného projektu South Stream (Južný prúd). Kým Južný prúd mal vyjsť z Čierneho mora na pevninu v Bulharsku, Turecký prúd prejde do Grécka a potom by mal pokračovať ďalej na Západ.
Ročný výkon Tureckého prúdu dosiahne 63 miliárd m3. Čiastočne bude sprevádzkovaný v roku 2017. Turecko bude ním dostávať 15,6 miliardy m3 plynu ročne.
Oba plynovody zvýšia podiel Ruska na krytí rastúcich energetických potrieb západnej Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy