Brigádnikov firmy nechcú, tvrdí Sirota, ministerstvo novú agentúrnu prácu bráni

Pokles záujmu firiem o brigádnikov zaznamenala Aliancia personálnych agentúr Slovenska (APAS) po tom, čo sa od marca tohto roka sprísnili podmienky agentúrneho zamestnávania. Podľa prezidenta aliancie Luboša Sirotu o prácu prišlo niekoľko tisíc zamestnancov. Rezort práce sprísnenie podmienok agentúrneho zamestnávania na Slovensku bráni.
„Brigáda sa dá po novom považovať za zastreté dočasné pridelenie, preto záujem firiem o brigádnikov prudko klesol. Vzrástla snaha firiem slovenskú legislatívu obchádzať, napríklad pomocou najímania ľudí cez takzvané české dohody. Zmeny po druhej vlne sprísnenia podmienok už išli priamo proti podstate agentúrneho zamestnávania a flexibilite trhu práce,“ konštatoval Sirota pre TASR. APAS preto s nimi nesúhlasila. „Nebolo pre nás ani prekvapením, že prezident túto legislatívu nepodpísal, no poslanci jeho veto prelomili. Došlo napríklad k obmedzeniu vyslania pridelených zamestnancov na služobnú cestu, obmedzilo sa reťazenie, do zákona sa dostala aj nešťastne naformulovaná definícia zastretého dočasného pridelenia. Prax teda potvrdila, že naše obavy boli oprávnené,“ povedal prezident APAS. Ako nízko efektívne hodnotí aj skôr prijaté opatrenie, ktorým sa zaviedla povinnosť agentúr podávať správu o svojej činnosti. „Podľa medializovaných vyjadrení ministerstva práce malo to stáť licenciu približne 800 agentúr, ktoré takýto výkaz neposlali, alebo nepridelili jediného zamestnanca. Túto zmenu sme vítali, pretože sme od nej očakávali prečistenie trhu od agentúr, ktoré prakticky žiadnu činnosť nevykonávajú. Uvedené číslo však potvrdzuje, že k ničomu takému nakoniec nedošlo. Podľa našich informácií v mnohých prípadoch stále prebieha správne konanie o odňatí licencie. Každopádne, toto opatrenie sa zatiaľ javí ako nízko efektívne,“ zhodnotil Sirota.
Hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška naopak tvrdí, že novými pravidlami sa zamestnancom zabezpečuje vyššia ochrana a viac práv. „Po novom, ak agentúrny zamestnanec nedostane porovnateľnú mzdu ako interný zamestnanec, ak obaja vykonávajú rovnakú alebo obdobnú činnosť, stáva sa za jej zaplatenie spoluzodpovedným užívateľský zamestnávateľ,“ upozornil Stuška. Pripomenul tiež, že agentúry už nemôžu doplácať mzdu prostredníctvom cestovných náhrad, ktoré zamestnancom ukrajovali z ich budúcich dôchodkov či nemocenských dávok. „Novelou sa vyriešila aj situácia, keď boli agentúrni zamestnanci prepúšťaní zo dňa na deň. Zamestnancom, ktorí pracujú na dobu určitú, musí plynúť pri predčasnom skončení pracovného pomeru zo strany agentúry výpovedná lehota, alebo sa dohodnú na skončení pracovného pomeru s odstupným,“ povedal Stuška.
Obmedzilo sa aj dočasné pridelenie zamestnanca k tomu istému zamestnávateľovi. Možné je predĺžiť ho alebo opätovne dohodnúť v rámci 24 mesiacov najviac štyrikrát. Zmeny obmedzujú aj činnosť agentúr bez povolenia, ktoré nechceli dodržiavať porovnateľné podmienky.
MPSVR, z dielne ktorého novela vyšla, zareagovalo na prax, keď mnohí agentúrni zamestnanci boli často konfrontovaní zneužívaním ich práce. V súčasnosti je 911 povolení na činnosť ADZ, ktoré vydalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy