Grécky výrobný sektor sa v júli rekordne prepadol

Aktivita gréckeho výrobného sektora sa v júli rekordne prepadla. Hlavnými dôvodmi bol prudký pokles nových objednávok a vážne problémy s dodávkami z dôvodu trojtýždňového zatvorenia bánk. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vláda zatvorila banky a zaviedla kapitálové kontroly 29. júna, aby zabránila nekontrolovanému vyberaniu vkladov po tom, čo premiér Alexis Tsipras vypísal referendum o novom záchrannom balíku. To ešte zhoršilo situáciu v ekonomike, ktorú už výrazne oslabil 6-mesačný spor s medzinárodnými veriteľmi.
Index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor, na ktorý pripadá asi 10 % gréckej ekonomiky, v júli padol na 30,2 bodu, čo je najmenej, odkedy začala spoločnosť Markit zhromažďovať tieto údaje v roku 1999. PMI zostáva hlboko pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu.
„Produkcia výrobného sektora v júli skolabovala, keďže dlhová kríza sa dostala do svojej kritickej fázy,“ uviedol ekonóm Markit Phil Smith. „Aj keď výrobný sektor reprezentuje len malú časť celkovej gréckej produkcie, prudkosť pádu nám dáva znepokojujúci signál zdravia ekonomiky ako celku.“

Súvisiace články

Aktuálne správy