Priemerná výška starobného dôchodku bola ku koncu vlaňajška 400,14 eura

Priemerná výška starobného dôchodku ku koncu minulého roka predstavovala 400,14 eura. Priemerná hrubá mzda za vlaňajšok dosiahla úroveň 858 eur. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS) Tatra banky.
Ako uviedla, zachovať si súčasný životný štandard aj na dôchodku, prípadne si ho zvýšiť, bude čím ďalej, tým viac pre občanov náročnejšie. „Percentuálny podiel priemernej výšky starobného dôchodku na priemernej mzde bol ku koncu minulého roka 46,64 %. Vzhľadom na demografický vývoj sa dá očakávať postupné znižovanie miery náhrady,“ vyčíslil ekonomický analytik Tatra banky Juraj Valachy.
Podľa jeho slov sa dá v budúcnosti očakávať aj znižovanie miery zásluhovosti v prvom pilieri. „Znamená to, že ľudia s nadpriemernou mzdou budú dostávať starobný dôchodok len o málo vyšší ako ľudia s priemernou, či podpriemernou mzdou,“ doplnil Valachy.
Ako ďalej vyplýva z analýzy, okolo roku 2050 bude počet ľudí starších ako 65 rokov skoro dvojnásobný a počet ľudí vo veku 15-64 rokov bude približne o 20 % nižší ako v súčasnosti.
Ak chcú mať obyvatelia Slovenska vyšší dôchodok, podľa DDS Tatra banky si k nemu potrebujú zabezpečiť ďalší príjem. „Reálnou alternatívou je tretí pilier, ktorý využíva výhody príspevku zamestnávateľa, daňovej úľavy, či dedenia,“ uviedla spoločnosť.
Z jej údajov vyplýva, že každý tretí pracujúci na Slovensku si sporí v treťom pilieri a výška priemerného mesačného príspevku klientov DDS Tatra banky predstavuje 44 eur. Vlani pritom firmy svojim zamestnancom na dôchodok v treťom pilieri prispeli sumou 123 miliónov eur. Celkovo pracujúcim, ktorí si sporia v DDS Tatra banky, prispieva na dôchodok 9000 firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy