EPH získal pod kontrolu najväčšiu požičovňu lokomotív LokoTrain

Najväčšia česká požičovňa lokomotív a železničného personálu LokoTrain zmenila majiteľa. Dve tretiny firmy kúpila od Evžena Nečasa spoločnosť EP Cargo patriaca pod Energetický a průmyslový holding (EPH). Informoval o tom server iDNES.cz.
Vo firme so sídlom v Českej Třebovej získalo EP Cargo 65 %, zvyšok si nechal zakladateľ firmy Evžen Nečas. EPH riadi miliardár Daniel Křetínský.
Firma LokoTrain má v portfóliu napríklad nové viacsystémové lokomotívy Siemens Vectron. Křetínský týmto získal súčasne aj potrebné technické zázemie. „Ide o vzájomne výhodné prepojenie,“ povedal predseda predstavenstva EP Cargo Tomáš Novotný. LokoTrain súčasne pôsobí aj ako poskytovateľ strojvedúcich a ďalšieho železničného personálu, pričom s týmto biznisom firma začínala.
EP Cargo zabezpečuje zatiaľ najmä prepravu uhlia zo svojich baní v Nemecku do svojich elektrární v Česku. Tento biznis sa však po nátlaku nemeckých aktivistov rozhodla firma obmedziť.
Křetínský má zároveň ďalšie plány na železnici. Podal ponuku aj na kúpu spoločnosti Unipetrol Doprava, čo je aktuálne tretí najväčší nákladný železničný dopravca v Česku.
Podľa ľudí z tohto sektora sa Křetínský pripravuje na možné výrazné preskupenie síl na trhu. Štátne ČD Cargo totiž zápasí s čoraz väčšími problémami. Jeho podiel na trhu klesá a firma tento rok prerába. Stále častejšie sa preto hovorí o tom, že štát nakoniec bude musieť ČD Cargo predať.

Súvisiace články

Aktuálne správy