Západné firmy sa zúčastnia na zvýšení kapacity Severného prúdu

Spoločnosť Wintershall, najväčší nemecký distribútor zemného plynu, sa zúčastní na rozšírení kapacity plynovodu Nord Stream (Severný prúd) o dve ďalšie línie. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na nemecký koncern BASF, ktorého dcérou je Wintershall. Predstavitelia Wintershallu a Gazpromu, ruského štátneho monopolu, podpísali v piatok (31. 7.) predbežnú dohodu o realizovaní projektu.
Plynovodom Severný prúd sa dopravuje zemný plyn z Ruska cez Baltické more priamo do Nemecka a cez jeho územie sa dopravuje aj do ďalších krajín západnej Európy. Na projekte sa zúčastnia aj nemecký E.ON, rakúsky OMV a britsko-holandský Shell.
Manažér Gazpromu Alexander Medvedev o dohode povedal: „Pri zohľadnení rastúcich potrieb zjednotenej Európy prispeje rozšírenie infraštruktúry, ktorá priamo spája plynové náleziská v Rusku s európskymi trhmi, k ďalšiemu zvýšeniu spoľahlivosti zásobovania.“ Člen správnej rady BASF Hans-Ulrich Engel, zodpovedný za financie koncernu, hovoril o rozšírení plynovodu ako o „dôležitom projekte“.
Wintershall bol 15,5-% podielnikom prvých dvoch línií Severného prúdu. Plyn nimi začal prúdiť v októbri 2012. Na nemecké územie sa dostáva v Lubmine. Nemci kryli vlani 38 % ročnej spotreby plynu jeho dovozom z Ruska.
Wintershall tesne spolupracuje s Gazpromom už 25 rokov. Zúčastňuje sa aj na sprístupnení plynových polí na západnej Sibíri. Medzi BASF a Gazpromom skrachoval koncom minulého roka v dôsledku politického napätia projekt za viac miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy