Skupina PSA v prvom polroku dosiahla čistý zisk 720 mil. eur

Obrat automobilovej divízie sa v porovnaní s prvým polrok vlaňajška zvýšil o 4,3 % na úroveň 19,409 mld. eur

Francúzska skupina PSA Peugeot Citroën za prvý polrok tohto roka dosiahla čistý zisk v objeme 720 mil. eur. Obrat skupiny za január až jún medziročne posilnil o 6,9 % na sumu 28,094 mld. eur. Obrat automobilovej divízie sa v porovnaní s prvým polrokom vlaňajška zvýšil o 4,3 % na úroveň 19,409 mld. eur. Obrat stúpol vďaka zvýšeniu cien, pozitívnemu mixu produktov a vplyvu výhodných výmenných kurzov. PSA o tom informovala vo vyhlásení, ktoré v piatok poskytla agentúre SITA.

Skupina očakáva rast európskeho automobilového trhu za celý rok 2015 o 6 % a posilnenie čínskeho trhu s autami o 3 %. Predpokladá však, že latinsko-americký trh sa za celý tento rok zmenší o 15 % a ruský trh s autami podľa jej odhadu klesne až o 35 %. Cieľom PSA je v rokoch 2015 až 2017 vytvoriť prevádzkový voľný cash flow vo výške 2 miliardy eur. Zároveň chce do roku 2018 dosiahnuť prevádzkovú maržu automobilovej divízie na úrovni 2 %.

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën má závod aj v Trnave. PSA Peugeot Citroën Slovakia vyrobila v uplynulom roku viac ako 255 tisíc vozidiel. Trnavské výrobné centrum tak medziročne zvýšilo objem výroby o 2,7 %. Zároveň celková technická kapacita výrobného centra bola využitá na 85 %. Automobilka v Trnave stabilne vytvára 3,5 tisíc priamych pracovných postov. Strategickú investíciu na Slovensku oznámil francúzsky koncern v januári 2003. Jej celková suma už presiahla jednu miliardu eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy