Grécky regulátor počíta s otvorením aténskej burzy v pondelok

Grécka burza by sa mohla otvoriť v pondelok 3. augusta, stále sa však čaká na príslušný dekrét od ministerstva financií, ktorý by mal obsahovať podrobnosti o nových obchodných pravidlách. Povedal to dnes pre agentúru Reuters predseda gréckej komisie pre kapitálové trhy Konstantinos Botopulos.
Aténska burza je zatvorená od 29. júna, keď vláda musela v dôsledku masívnych výberov vkladov zatvoriť banky a zaviesť kapitálové kontroly, aby zabránila kolapsu bankového sektora. Burza sa mala pôvodne otvoriť v priebehu tohto týždňa, keďže Európska centrálna banka (ECB) dala k tomu súhlas, no tento krok sa niekoľkokrát odložil. Stále chýba ministerský dekrét a ako tento týždeň uviedla hovorkyňa burzy, banky musia ešte vyriešiť určité IT záležitosti súvisiace s reštrikciami v obchodovaní pre domácich investorov.
„Pracujeme s tým, že burzu otvoríme v pondelok, stále však čakáme na rozhodnutie ministerstva, ktoré je pre otvorenie burzy nevyhnutné,“ povedal pre Reuters Botopulos.
Grécko predložilo ECB v rámci žiadosti o otvorenie burzy dva návrhy. Jeden počítal s otvorením bez akýchkoľvek limitov, druhý s obmedzeniami pre domácich investorov. ECB nakoniec súhlasila s druhým plánom. Na základe tohto návrhu grécki investori budú môcť kupovať akcie za hotovosť, no nebudú si môcť na kúpu akcií vybrať peniaze zo svojich účtov v domácich bankách. Tým by sa malo zabrániť odlevu kapitálu z bánk. Na zahraničných investorov sa žiadne reštrikcie vzťahovať nebudú.

Súvisiace články

Aktuálne správy