SR podpísala dohodu s USA o výmene daňových informácií

Účelom tzv. dohody FACTA je podľa rezortu financií zabránenie daňovým únikom a podvodom a zlepšenie výberu daní. Dohodu musí ešte odsúhlasiť Národná rada SR a musí byť ratifikovaná.

Slovenská republika a Spojené štáty americké v piatok podpísali dohodu na zlepšenie dodržiavania medzinárodných predpisov v oblasti daní a na implementácii zákona FACTA. Na základe tejto dohody sa bude medzi zmluvnými štátmi uskutočňovať automatická výmena informácií na daňové účely o príjmoch na finančných účtoch rezidentov zmluvných štátov. Dohoda FACTA je pritom podľa rezortu financií v Slovenskej republike adresovaná najmä odbornej informovanej verejnosti, ktorou sú finančné inštitúcie.

„Účelom predmetnej dohody je zabránenie daňovým únikom a podvodom a zlepšenie výberu daní,“ informuje ministerstvo financií. Za Slovenskú republiku bol splnomocnený na podpis dohody štátny tajomník Ministerstva financií SR Ivan Lesay a za Spojené štáty americké Chargé d’Affaires z Veľvyslanectva USA v Bratislave Rudolf Perina. Po podpise bude dohoda FACTA predložená na vyslovenie súhlasu Národnej rade SR a na ratifikáciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy