Zisk Airbusu za druhý štvrťrok prekonal očakávania

Za apríl až jún európsky výrobca lietadiel dosiahol prevádzkový zisk 1,23 mld. eur, analytici odhadovali, že bude na úrovni 1,06 mld. eur.

Európsky výrobca lietadiel Airbus Group prekvapil investorov výrazným rastom zisku za druhý štvrťrok. Lukratívne dodávky prúdových dopravných lietadiel totiž prevážili nad horšími výsledkami výroby vojenského dopravného lietadla A400M. Spoločnosť za apríl až jún evidovala rast prevádzkového zisku pred zohľadnením jednorazových položiek o 15 % na sumu 1,23 mld. eur. Rast ziskov pri výrobe prúdových lietadiel a vrtuľníkov o prinajmenšom 20 % však maskoval stratu divízie obrannej a vesmírnej techniky, ktorá bola vo výške 159 mil. eur. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že prevádzkový zisk Airbusu za druhý kvartál bude v objeme 1,06 mld. eur.

Airbus Group v druhom štvrťroku dosiahla výnos v sume 748 mil. eur z predaja 18,75-percentného podielu v spoločnosti Dassault Aviation a uviedla, že zvyšný 23,4-percentný podiel predá do konca roka 2016. Spoločnosť potvrdila svoju finančnú prognózu pre celý tento rok. Alexander Hauenstein z DZ Bank uviedol, že výsledky za druhý štvrťrok podporili rast dôvery, ale poznamenal, že „v druhom polroku bude nevyhnutné sezónne oživenie“. Hodnota akcií Airbusu v piatok do 10:36 GMT posilnila o 3,6 % na úroveň 64,64 eura za kus.

Súvisiace články

Aktuálne správy