Ruská centrálna banka znížila kľúčový úrok o 0,5 bodu na 11 %

Ruská centrálna banka znížila svoj kľúčový úrok o 0,5 percentuálneho bodu na 11 %. Ustúpila tak tlakom podnikateľov, aby zlacnila úvery. Rozhodnutie sa vo všeobecnosti očakávalo. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Rozhodnutie ruskej centrálnej banky prichádza v čase, keď rubeľ klesol na 4-mesačné minimum. Banka si podľa expertov musela vybrať, či znížením sadzieb pomôže ruským výrobcom, alebo či ponechá sadzby nezmenené, aby zastavila pád rubľa.
Podľa ruskej centrálnej banky riziká ochladzovania ekonomiky aktuálne prevažujú nad inflačnými rizikami. Banka dodala, že neočakávane prudký pokles domáceho dopytu v 1. polroku ju zrejme donúti revidovať svoju celoročnú prognózu rastu domácej ekonomiky. Aktuálne počíta v roku 2015 s 3,2-% znížením hrubého domáceho produktu (HDP).
Ruská mena od svojho májového maxima oslabila približne o 15 %. Dôvodom bol nákup zahraničných mien na zvýšenie devízových rezerv zo strany vlády.
Ruská centrálna banka v decembri 2014 zvýšila svoj kľúčový úrok na 17 %, aby chránila domácu menu pred prudkým prepadom. Odvtedy ho teda znížila celkovo už o 6 percentuálnych bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy