Rast americkej ekonomiky v druhom štvrťroku zrýchlil

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v období apríla až júna medziročne posilnil o 2,3 % po raste v prvom štvrťroku o 0,6 %

Rast americkej ekonomiky sa v druhom štvrťroku zrýchlil, keďže silné výdavky spotrebiteľov vykompenzovali slabé podnikateľské výdavky na zariadenia. Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok informovalo, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v období apríla až júna medziročne posilnil o 2,3 %. V prvom štvrťroku sa ekonomika USA podľa revidovaných údajov zväčšila o 0,6 %. Predošlý odhad pritom naznačoval, že v prvom kvartáli sa americký HDP o 0,2 % zmenšil.

Rast amerického HDP v druhom štvrťroku bol mierne slabší v porovnaní s očakávaním analytikov, ktorí predpovedali, že posilní o 2,6 %. Zloženie rastu však naznačilo posilňovanie základov domácej ekonomiky. Súkromný domáci dopyt, ktorý nezahŕňa obchod, zásoby a vládne výdavky, sa zvýšil o 2,5 % po raste o 2 % v období januára až marca. Spotrebiteľské výdavky posilnili o 2,9 %. V prvom štvrťroku podľa revidovaných údajov vzrástli o 1,8 %.

Sektor energetiky však rast amerického hospodárstva naďalej brzdil. Tomuto odvetviu naďalej spôsobujú problémy vplyvy rozsiahlych škrtov firiem podnikajúcich v ropnom priemysle, ako sú napríklad spoločnosti Schlumberger a Halliburton. Výdavky na banský prieskum, ropné vrty a budovanie šácht totiž klesli o 68,2 %. Išlo o ich najvýraznejšie zníženie od druhého kvartálu roku 1986.

Súvisiace články

Aktuálne správy