Tsipras navrhuje Syrize stranícke referendum

Grécky premiér Alexis Tsipras vo štvrtok vyzval svoju stranu Syriza na usporiadanie mimoriadneho kongresu budúci mesiac s cieľom prekonať rozkol v strane, zároveň však uviedol, že by bolo možné akceptovať aj rýchle stranícke referendum, ak to bude nutné.

Grécky premiér Alexis Tsipras vo štvrtok vyzval svoju stranu Syriza na usporiadanie mimoriadneho kongresu budúci mesiac s cieľom prekonať rozkol v strane. Zároveň však uviedol, že by bolo možné akceptovať aj rýchle stranícke referendum, ak budú jeho odporcovia chcieť rýchlejšie riešenie. Tsipras vyhlásil, že rozhodnutie o stratégii strany by sa nemalo uponáhľať, zároveň na nedeľu navrhol referendum, ak to bude potrebné.

„Navrhujem ústrednému výboru konanie mimoriadneho kongresu, na ktorom by sa hovorilo o vládnutí ľavice a našej stratégii voči podmienkam pomoci“, povedal. „Je tu však aj iný pohľad, ktorý rešpektujeme. Ten neakceptuje vládne analýzy a verí, že ráno 13. júla bola k dispozícii alternatíva,“ dodal Tsipras, pričom narážal na deň, keď sa Grécko dohodlo s veriteľmi a odvrátilo bezprostrednú hrozbu odchodu z eurozóny. „Ak ide o tento prípad, potom navrhujem, aby strana mala o tejto životne dôležitej otázke referendum,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy