Intenzita investičnej pomoci v regiónoch Slovenska sa zvýši

Intenzita investičnej pomoci v regiónoch Slovenska sa zvýši. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh vládneho nariadenia, ktorým sa ustanovuje maximálna intenzita investičnej pomoci a jej výška v jednotlivých regiónoch SR. Informovala o tom hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková.
Na čerpanie investičnej pomoci sú podľa nej do 31. decembra 2020 oprávnené tri zo štyroch slovenských regiónov, a to východné Slovensko, stredné Slovensko a západné Slovensko, okrem Bratislavského kraja.
Cieľom predloženého návrhu nariadenia vlády je podľa jej informácií prispieť k zvýšeniu konkurencieschopnosti SR, ako aj k zatraktívneniu investičného prostredia. „Predkladané znenie nariadenia odstraňuje obmedzenia maximálnej intenzity investičnej pomoci, ktoré nestanovujú právne predpisy EÚ v oblasti štátnej pomoci,“ zdôraznila.
Informovala, že návrh nariadenia zosúlaďuje maximálnu intenzitu investičnej pomoci s mapou regionálnej pomoci na roky 2014 až 2020 schválenou podľa usmernení. „Podľa bodu 172 usmernení o regionálnej štátnej pomoci na roky 2014 až 2020 je maximálna intenzita pomoci určená podľa HDP na obyvateľa k priemeru EÚ, a nie vo vzťahu k miere nezamestnanosti v Slovenskej republike,“ upozornila.
„Nariadenie vlády by malo platiť od 15. septembra 2015. Pri konaniach začatých a právoplatne neskončených do 14. septembra 2015 sa maximálna intenzita investičnej pomoci bude posudzovať už podľa tohto nariadenia,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy