MH chce zvýšiť intenzitu pomoci pre regióny

Návrh vládneho nariadenia, ktorý predložilo ministerstvo z vlastnej iniciatívy do medzirezortného pripomienkového konania, má zosúladiť maximálnu intenzitu pomoci s mapou regionálnej pomoci na roky 2014 až 2020.

Intenzita pomoci v regiónoch by sa mala podľa Ministerstva hospodárstva (MH) SR zvýšiť. Predpokladá to návrh nariadenia vlády SR, ktorý predložil rezort z vlastnej iniciatívy do medzirezortného pripomienkového konania. Cieľom predloženej právnej úpravy je podľa zverejnených informácií prispieť k zvýšeniu konkurencieschopnosti Slovenskej republiky, ako aj k zatraktívneniu investičného prostredia. Predkladané znenie nariadenia vlády odstraňuje podľa ministerstva hospodárstva obmedzenia maximálnej intenzity investičnej pomoci, ktoré nestanovujú právne predpisy Európskej únie v oblasti štátnej pomoci.

Návrh nariadenia vlády by mal zosúladiť maximálnu intenzitu pomoci s mapou regionálnej pomoci na roky 2014 až 2020. „Podľa bodu 172 usmernení o regionálnej štátnej pomoci na roky 2014 – 2020 je maximálna intenzita pomoci určená podľa hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa k priemeru Európskej únie, a nie vo vzťahu k miere nezamestnanosti v Slovenskej republike,“ priblížil rezort hospodárstva. Na čerpanie investičnej pomoci do 31. decembra 2020 sú oprávnené tri zo štyroch slovenských regiónov NUTS2: Východné Slovensko, Stredné Slovensko a Západné Slovensko.

Nariadenie vlády by malo platiť od 15. septembra tohto roka. Pri konaniach začatých a právoplatne neskončených do 14. septembra 2015 sa maximálna intenzita investičnej pomoci bude posudzovať už podľa nariadenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy