Rast sadzieb v USA je možný už v septembri

V stredu to uviedol americký Federálny rezervný systém s tým, že americká ekonomika a trh práce naďalej posilňujú.

Americká ekonomika a trh práce naďalej posilňujú. V stredu to uviedol americký Federálny rezervný systém (Fed) po zasadnutí svojich predstaviteľov. Americká centrálna banka zároveň nechala otvorené dvere možnému zvyšovaniu úrokových sadzieb už počas septembrového zasadnutia.

Fed uviedol, že jeho predstavitelia cítia, že americká ekonomika prekonala spomalenie z prvého kvartálu s tým, že ekonomika „mierne rastie“. Deje sa tak aj napriek spomaleniu v energetickom sektore a prekážkam, ktoré prichádzajú zo zahraničia. Banka zároveň poukázala na solídny rast pracovných miest v uplynulých mesiacoch. „Ukazovatele trhu práce naznačujú, že rezervy vo využívaní pracovných zdrojov sa v porovnaní so skorším obdobím roku zmenšujú,“ uviedol Fed. V porovnaní s júnovým zasadnutím ide o vylepšenie hodnotenia trhu práce.

Fed však neposkytol jasný signál týkajúci sa plánu zvyšovania úrokových sadzieb. Americká centrálna banka informovala, že chce vidieť „nejaké ďalšie zlepšenie na pracovnom trhu“. Zároveň potrebuje získať väčšiu istotu, že nízka miera inflácie sa bude zvyšovať smerom k dvojpercentnému strednodobému inflačnému cieľu.

Súvisiace články

Aktuálne správy