Počet nových firiem v Rakúsku dosiahol rekordnú hodnotu

V prvých šiestich mesiacoch tohto roka sa na skok do neznáma vo forme podnikania odvážilo viac Rakúšanov. Počet nových firiem medziročne stúpol z 15.018 na 15.264, čo predstavuje najvyššiu úroveň za posledných päť rokov. „Zároveň klesol počet firemných bankrotov,“ uviedol prezident Rakúskej hospodárskej komory (WKÖ) Christoph Leitl pre agentúru APA.
V priemere sú noví podnikatelia vo veku 37,3 roka, vlani išlo o vek 37,5 roka. V porovnaní s prvou polovica minulého roka bolo medzi novými podnikateľmi opäť viac mužov (57,7 %) než žien (42,3 %), i keď po zohľadnení samostatne zárobkovo činných opatrovateliek by podiel žien presiahol 50 %.
Najviac nových firiem vzniklo v oblasti remesiel (42 %), obchode (27 %) a informačných a konzultačných službách (18 %). Najčastejšie si noví podnikatelia vybrali živnosť (42 %), pre právnu formu spoločnosť s ručením obmedzeným sa rozhodlo len necelých 14 %.
Pre celý tento rok počíta WKÖ s nárastom počtu nových firiem na 28.541 (2014: 28.211). Podľa Leitla sa zlepšila nálada podnikateľov, keďže len 9 % malo pocit, že im bolo podnikanie nanútené. Toto číslo sa už niekoľko rokov nemení.
Noví podnikatelia v Rakúsku majú najvyššiu mieru úspešnosti v rámci Európy. Po piatich rokoch bolo až sedem z desiatich nových firiem v rukách pôvodného zakladateľa, kým európsky priemer dosahuje 50 %.
Hlavnou motiváciou pre založenie firmy sú nové nápady, ktoré môžu zakladatelia zrealizovať len ako nezávislý subjekt. „Chcú sami hľadať partnerov a nemusieť vždy klopať na dvere nadriadeného. Z tohto dôvodu sú ochotní podstúpiť riziko,“ vysvetľuje Leitl. A niektorí začali podnikať, aby sa vyhli nezamestnanosti.
Veľkou prekážkou je podľa Leitla priveľká byrokracia, keďže až 54 % nových podnikateľov označuje Rakúsko za „prebyrokratizované“. Podnikatelia sa sťažujú najmä na likvidačné pokuty, ktoré úrady firmám veľmi často ukladajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy