Ruská centrálna banka dočasne pozastavila nákup zahraničnej meny

Ruská centrálna banka s účinnosťou od utorka 28. júla dočasne pozastavila nákup zahraničných mien pre svoje devízové rezervy. Banka vo svojom dnešnom vyhlásení ako dôvod uviedla výrazné kolísanie kurzov na devízových trhoch. Informovala o tom agentúra DPA.
Pozorovatelia tvrdia, že oslabovanie rubľa komplikuje nákup devíz, keďže tie prispievajú k poklesu ruskej meny. Po ohlásení dočasného zastavenia nákupov devíz rubeľ posilnil.
Centrálna banka v predchádzajúcich mesiacoch nakupovala zahraničné meny, aby posilnila devízové rezervy, ktoré sa výrazne znížili na prelome minulého a tohto roka. Banka vtedy masívnym nákupom devíz podporila rubeľ, ktorý sa dostal pod tlak klesajúcich cien ropy a západných sankcií v súvislosti s ukrajinskou krízou.
Ruská mena sa následne stabilizovala, no v minulých týždňoch začala opäť výrazne oslabovať. Dôvodom sú aj tentoraz klesajúce ceny ropy, ktorá spolu so zemným plynom tvorí najdôležitejší exportný artikel Ruska. Pozorovatelia očakávajú, že v momente, keď americká centrálna banka Fed začne zvyšovať hlavné úrokové sadzby, opäť narastie tlak na rubeľ aj ostatné meny reformných krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy