Peniaze z otvorenia 2. piliera by mali ísť na zníženie dlhu

Peniaze z otvorenia druhého dôchodkového piliera by mali ísť na zníženie dlhu alebo daní. Nemali by sa minúť na predvolebné sociálne balíčky.

Peniaze z otvorenia druhého dôchodkového piliera by mali ísť na zníženie dlhu alebo daní. Nemali by sa minúť na predvolebné sociálne balíčky. Tvrdí to opozičná strana SDKÚ-DS.
"Nesúhlasili sme s otvorením druhého piliera, v ktorom si ľudia sporili na svoj budúci dôchodok. Poslanci Smeru však vyhoveli túžbe Roberta Fica, a tak má štát k dispozícii 411 miliónov eur, s ktorými nepočítal. Dnes nastal čas, aby po chybnom rozhodnutí, ktorým otvorenie druhého piliera bolo, zvíťazil rozum. Peniaze budúcich dôchodcov sa preto musia zmysluplne investovať do budúcnosti," uviedol v správe pre médiá predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.
Strana považuje druhý pilier za jediný spôsob, ako si ľudia dokážu zabezpečiť dôstojný dôchodok. SDKÚ-DS je presvedčená, že pri demografickom vývoji je už dnes isté, že o 20, 30 alebo 40 rokov priebežný dôchodkový systém skolabuje. Preto je sporenie na súkromných penzijných účtoch jediným východiskom. Napriek tomu je podľa strany druhý pilier od jeho vzniku neustálym terčom politických útokov. Jeho tohtoročné otvorenie bolo ich súčasťou.
Ako uviedla strana, vláda vďaka tomu získala vyše 400 miliónov eur zo súkromných peňazí budúcich dôchodcov. Malo by byť preto jej povinnosťou tieto peniaze "neprejesť", ale investovať do budúcnosti. "Najrozumnejšie by bolo tieto zdroje investovať alebo odložiť, aby sa z nich o pár rokov mohla vyplácať časť penzií, a tým sa predĺžila životnosť priebežného systému. Druhou možnosťou je použitie týchto peňazí na zníženie štátneho dlhu, ktorý aj tak v budúcnosti bude potrebné splatiť a ohrozuje vyplácanie dôchodkov," uviedol predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti v SDKÚ-DS Milan Roman.
Treťou alternatívou podľa neho je, že peniaze získané odchodom ľudí z 2. piliera by boli ako rezerva v prípade teoretického výpadku príjmov štátneho rozpočtu po znížení daní. "V SDKÚ-DS sme síce presvedčení, že štát by znížením daní nestratil, ale aspoň by mal k dispozícii psychologickú rezervu," dodal Roman.

Súvisiace články

Aktuálne správy