Tajný plán B: Pôjde kvôli nemu Varoufakis pred súd?

, The Daily Telegraph;echo24 Foto: SITA

Kauza okolo bývalého gréckeho ministra financií Janisa Varoufakisa a jeho tajného plánu B, teda vytvorenia paralelného platobného systému pre prípadný prechod na drachmu, ešte môže mať nepríjemnú dohru. Najvyšší súd v Aténach dal podnet parlamentu, aby zvážil zrušenie Varoufakisovej poslaneckej imunity. Urobil tak na základe dvoch trestných oznámení podaných na bývalého ministra.

Prvý podnet pochádza podľa gréckeho denníka Kathimerini od gréckeho právnika, ktorý Varoufakisa obvinil z velezrady, a druhá od starostu menšieho gréckeho mesta a zároveň predsedu nedávno vzniknutej strany Teleia, ktorý ho viní z ohrozenia štátu. Podľa správy na webe britského denníka The Daily Telegraph súčasne chystá právne kroky proti exministrovi aj skupina opozičných gréckych poslancov.

Štátni žalobcovia sa rozhodli dať podnet parlamentu, aby zvážil zrušenie Varoufakisovej poslaneckej imunity. Zároveň sa tiež začalo zisťovať, kto všetko bol do aféry zapletený. Na základe toho by vyšetrovaniu a prípadnému obvineniu mohol čeliť aj expert z Columbia University James Galbraith, ktorý sa mal podľa Varoufakisovho plánu nabúrať do databázy gréckeho daňového systému.

Žaloby sa proti bývalému ministrovi, ktorému mnoho Grékov aj európskych predstaviteľov pripisujú spoluvinu z patovej situácie, do ktorej sa v rokovaniach Grécko ocitlo, začali vynárať po zverejnení nahrávky o tajnom pláne B. Na základe neho chcel Varoufakis s Tsiprasovým poverením vytvoriť súbežný platobný a následne aj bankový systém tak, aby o tom zahraniční veritelia nevedeli. Grécko by tak mohlo spravovať finančné toky bez zahraničného dohľadu a v prípade potreby okamžite prejsť k drachme.

Prvú žalobu od gréckeho právnika pre vlastizradu najskôr Najvyšší súd zamietol s tým, že je neopodstatnená.

Súvisiace články

Aktuálne správy