Projekt novej bratislavskej univerzitnej nemocnice: Začal súťažný dialóg, vyberá sa investor

Súťažný dialóg by mal byť uzavretý do konca roka, ministerstvo zdravotníctva si prostredníctvom neho vyberie súkromného partnera pre novú nemocnicu, ktorý ju postaví a bude aj prevádzkovať.

Projekt novej bratislavskej univerzitnej nemocnice sa posúva do ďalšej fázy, ministerstvo zdravotníctva (MZ) začalo súťažný dialóg s piatimi medzinárodnými konzorciami, ktoré majú záujem získať koncesiu na výstavbu, financovanie a 30 ročnú prevádzku zdravotníckeho zariadenia. Súťaž by sa mala uzavrieť do konca roka.

 

Ako informovala riaditeľka komunikačného odboru MZ Zuzana Čižmáriková, zástupcovia konzorcií sa v stredu postupne stretávajú na ministerstve. Uchádzačmi, spomedzi ktorých si rezort bude vyberať partnera pre nemocnicu, sú Ribera Salud Infraestructuras, InterHealth Canada s Metrostavom, Agel v spolupráci s Assuta Medical Centers, Rizzani De Eccher s Policlinico San Donato a Pessina Costruzioni v spolupráci s Dúha, a. s. a Credinvest International Slovakia.

"Ministerstvo zdravotníctva je presvedčené, že prostredníctvom súťažného dialógu so skúsenými prevádzkovateľmi moderných koncových nemocníc dosiahne optimálne nastavenie finálnych súťažných podmienok tak, aby bol zabezpečený verejný záujem zdravotnej politiky poskytovať efektívnu, vysoko kvalitnú koncovú zdravotnú starostlivosť v moderných priestoroch nemocnice novej generácie bez ďalšieho vonkajšieho aj vnútorného zadlžovania," uviedla Čižmáriková.

Súťažný dialóg realizuje ministerstvo v spolupráci s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského, Slovenskou zdravotníckou univerzitou a sociálnymi partnermi. Zainteresované subjekty môžu klásť otázky a podávať návrhy v rámci verejných konzultácii.

Nová bratislavská univerzitná nemocnica bude prvým PPP projektom v slovenskom zdravotníctve. Ministerstvo vyhlásilo tender, cez ktorý hľadá súkromného partnera, v januári tohto roka. Jeho vyhláseniu predchádzali predkvalifikačné dialógy, do ktorých sa zapojilo 26 firiem. Nová nemocnica je plánovaná v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke. Podľa prepočtov MZ by mala stáť v rozmedzí od 200 do 250 mil. eur. Moderná nemocnica má mať približne 880 lôžok, zvládnuť má ročne 44 tisíc hospitalizácií, 875 tisíc návštev v ambulanciách, 610 tisíc diagnostických výkonov a 47 tisíc operácií. Nemocnica bude okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti slúžiť aj vzdelávaniu a výskumu.

Súvisiace články

Aktuálne správy