Pooperačné komplikácie: Zomrel najbohatší poľský podnikateľ

, ČTK Foto: SITA;YT/Wprost

Najbohatší Poliak Jan Kulczyk zomrel v utorok v noci vo veku 65 rokov. Podnikal v chémii a energetike, podľa hovorkyne svojej firmy podľahol komplikáciám po operácii.

Kulczyk podľa denníka Gazeta Wyborcza zomrel vo Viedni, kde podstúpil údajne len drobný kardiochirurgický zákrok. Dnes mal byť podľa svojich spolupracovníkov prepustený z nemocnice.

Od začiatku tisícročia sa podľa časopisu Wprost usadil v čele rebríčka najbohatších Poliakov, s výnimkou roku 2007, keď výsledky poznamenal rozvod a rozdelenie majetku. Tento rok časopis Forbes odhadol Kulczykovo imanie na 15,1 miliardy zlotých (3,66 miliardy eur).

"Hovorieval o sebe, že je ryba, ktorá sa najlepšie cíti v divokej rieke, v pokojnom rybníku by zomrel nudou," poznamenala Gazeta Wyborcza o Kulczykovej podnikateľskej dráhe, ktorá začala už v roku 1981 po štúdiu medzinárodného práva a zahraničného obchodu. V roku 1988 vytvoril v Poľsku prvú sieť predajní automobilov značky Volkswagen. O tri roky neskôr vznikol Kulczyk Holding. Podnikal v Európe, Afrike, Južnej Amerike, Ázii, ropu hľadali jeho firmy v 22 krajinách na štyroch kontinentoch.

Kulczyk často preberal podiely v štátnych firmách, aby ich neskôr so ziskom predal zahraničným koncernom. Tak to bolo aj v prípade poisťovne Warta, predanej belgickej firme KBC, alebo s poľskými telekomunikáciami, ktoré nakoniec prevzal France Telecom. O tomto pozadí sa špekulovalo aj potom, čo Kulczyk vlani kúpil 38 percent akcií chemickej spoločnosti Ciech za 619 miliónov zlotých (asi 150 miliónov eur).

"Bola to netuctová osobnosť, vodca zmien, človek, ktorý vybudoval veľké impérium," vyhlásil v rozhlase profesor Krzysztof Kalicki, oceňujúc Kulczykovu charitatívnu činnosť. Ďalší experti označili Kulczyka za "symbol zmien" v poľskom biznise a muža, ktorý sa nebál rizika pre dosiahnutie svojej vízie.

Minulý mesiac prezident Bronislaw Komorowski udelil podnikateľovi vysoké štátne vyznamenanie za podporu poľskej kultúry.

Súvisiace články

Aktuálne správy