Ceny plynu pre domácnosti sa od 1. septembra znížia o 3,91 % (2)

Ceny za dodávku plynu pre domácnosti na Slovensku sa od 1. septembra 2015 znížia oproti v súčasnosti platným cenám o 3,91 %. Priemerná cena za dodávku plynu malým podnikom tiež klesne, a to o 3,7 %. Oznámil to dnes na brífingu v Bratislave predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík.
Podľa neho sa znižujú variabilné zložky ceny plynu, fixné zostávajú nezmenené. „Od 1. septembra budú platiť nasledovné ceny pre Slovenský plynárenský priemysel (SPP): v tarife D1 sadzba 0,0516 eura/ kilowatthodinu (kWh), v tarife D2 0,0379 eura/kWh a v tarife D3 0,0363 eura/kWh. Tieto zmeny smerom dolu znamenajú, že priemerná cena za dodávku plynu pre domácnosti od 1. septembra 2015 klesne oproti pôvodnej priemernej cene za dodávku plynu pre domácnosti o 3,91 %,“ spresnil.
To sa v jednotlivých tarifách podľa neho prejaví tak, že v tarife D1 klesne cena plynu o 1,83 %, v tarife D2 sa zníži o 3,92 % a v tarife D3 poklesne o 4,21 %. „Priemerná cena za dodávku ceny plynu pre malé podniky od 1. septembra 2015 oproti pôvodnej priemernej cene SPP klesne o 3,7 %,“ doplnil predseda regulačného úradu.
Regulačný úrad začal podľa Holjenčíka cenové konanie voči regulovanému subjektu SPP z vlastného podnetu. „Úrad konštatoval, že domáci trh s plynom potrebuje zásah do cenového prostredia, pretože napriek tomu, že sme stanovili maximálne ceny plynu a vytvorili tak vhodné podmienky na tvorbu cien voľnou súťažou dodávateľov, ich ceny nedostatočne kopírovali trend poklesu ceny komodity na medzinárodných trhoch,“ zdôvodnil.
Pripomenul zároveň, že na trhu má dominantné postavenie SPP, ktorého cenník preberá väčšina ostatných dodávateľov plynu. „Úrad preto rozhodol o zmene cien za dodávku zemného plynu pre domácnosti a pre malé podniky pre Slovenský plynárenský priemysel, a. s., od 1. septembra 2015,“ dodal Holjenčík.

Súvisiace články

Aktuálne správy