Plyn bude od septembra pre väčšinu domácností lacnejší o 2 eurá ročne, ďalších minimálne 10 príde koncom roka vratkou

, TASR;SITA Foto: SITA

Regulačný úrad dnes potvrdil dobrú správu, už v najbližších dňoch sa máme na čo tešiť. Cena plynu klesne oproti súčasnosti o 3,9 %. Navyše dnes premiér Fico oznámil, že tí, ktorí využívajú plyn na varenie, dostanú späť paušálna vratkou 10 eur, ostatné domácnosti od 14 do 165 eur, podľa spotreby plynu.

Ceny za dodávku plynu pre domácnosti sa na Slovensku sa od 1. septembra 2015 znížia oproti v súčasnosti platným cenám o 3,91 %. Priemerná cena za dodávku plynu malým podnikom tiež klesne, a to o 3,7 %. "Od 1. septembra budú platiť nasledovné ceny pre Slovenský plynárenský priemysel (SPP): v tarife D1 sadzba 0,0516 eura/ kilowatthodinu (kWh), v tarife D2 0,0379 eura/kWh a v tarife D3 0,0363 eura/kWh. Tieto zmeny smerom dolu znamenajú, že priemerná cena za dodávku plynu pre domácnosti od 1. septembra 2015 klesne oproti pôvodnej priemernej cene za dodávku plynu pre domácnosti o 3,91 %," spresnil na na brífingu v Bratislave predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík. Ako poznamenal, znižujú sa variabilné zložky ceny plynu, fixné zostávajú nezmenené.

To sa v jednotlivých tarifách podľa neho prejaví tak, že v tarife D1 klesne cena plynu o 1,83 %, v tarife D2 sa zníži o 3,92 % a v tarife D3 poklesne o 4,21 %. "Priemerná cena za dodávku ceny plynu pre malé podniky od 1. septembra 2015 oproti pôvodnej priemernej cene SPP klesne o 3,7 %," doplnil predseda regulačného úradu.

"Platba za dodávku plynu sa pre domácnosti v kategórii D1 zníži pri spotrebe 1 000 kWh približne o dve eurá ročne. V kategórii D2, pri spotrebe 10 000 kWh, o 20 eur ročne a v kategórii D3, pri spotrebe 30 000 kWh, o 61 eur ročne vrátane dane," vyčíslil Michal Holeš, hovorca Slovenského plynárenského priemyslu podľa ktorého sa mesačné preddavky pre zákazníkov SPP automaticky meniť nebudú. „Vyúčtovacie faktúry budú zasielané až po ukončení riadneho vyúčtovacieho obdobia," doplnil Holeš.

So zmenou cien za dodávku plynu pre domácnosti SPP – distribúcia, a.s., stanoví pre všetkých odberateľov odpočet spotreby odhadom, nie prostredníctvom fyzického odpočtu. Zákazníci SPP majú možnosť nahlásiť stav plynomeru od 2. do 14. septembra 2015 prostredníctvom zákazníckej linky, prípadne prostredníctvom elektronickej pošty.

Naposledy plyn zlacnel v januári o symbolické jedno percento, vládna strana ale hovorí o inom čísle. Robert Fico chce pred voľbami oveľa výraznejšie zlacňovanie, podľa neho by mali ceny plynu pre domácnosti klesnúť od začiatku nového roka. Úrad vlády hovorí o 7 percentnom poklese. "Cenám energií budeme venovať osobitnú pozornosť. Pripravujeme zníženie cien plynu pre domácnosti s účinnosťou od 1. januára 2016," povedal predseda vlády počas prejavu pri príležitosti trojročného vládnutia strany Smer-SD.

Podľa regulačného úradu sú nižšie ceny plynu najmä vďaka konkurencii. Regulačný úrad oficiálne odmieta vplyv strany. Pri určovaní cenových stropov pre domácnosti berie do úvahy najmä to, za koľko sa plyn na Slovensko dováža. Podľa burzových cien za predchádzajúci rok sa vždy na jar, prehodnocuje cena dlhodobého kontraktu za ktorú Gazprom predáva plyn SPP. Presný kľúč je ich obchodným tajomstvom.

ÚRSO začal cenové konanie voči regulovanému subjektu Slovenský plynárenský priemysel, a.s. z vlastného podnetu. "Úrad konštatoval, že domáci trh s plynom potrebuje zásah do cenového prostredia, pretože napriek tomu, že sme stanovili maximálne ceny plynu a vytvorili tak vhodné podmienky na tvorbu cien voľnou súťažou dodávateľov, ich ceny nedostatočne kopírovali trend poklesu ceny komodity na medzinárodných trhoch," priblížil Holjenčík. Zároveň dodal, že dominantné postavenie na trhu má SPP, ktorého cenník preberá väčšina dodávateľov plynu. "Úrad preto rozhodol o zmene cien za dodávku zemného plynu pre domácnosti a pre malé podniky pre Slovenský plynárenský priemysel, a.s.," doplnil Holjenčík.

Vláda, chce tým, ktorí využívajú plyn na varenie vráti 10 eur a ostatným domácnostiam bude vracať od 14 eur do 165 eur. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval premiér Robert Fico. "Bavíme sa presne o tých istých domácnostiach, ktorým Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) znížil cenu plynu. Hovoríme približne o 1,4 milióna zákazníkoch, nielen SPP, ale aj alternatívnych dodávateľov. Vláda im 6 % ich ročnej platby za dodávku plynu vráti," informoval dnes Fico.

Podľa jeho slov ÚRSO už od začiatku tohto roka znížil cenu plynu pre domácnosti o viac ako 5 %. "Vratka bude predstavovať 6 % a súhrnne v rokoch 2015 a 2016 bude toto zníženie ceny plynu 11 %," vyčíslil Fico.

Vláda ľuďom vyplatí vratky formou zasielania poštových poukážok, a to na prelome rokov 2015 a 2016. "Inštitúciou, ktorá bude tieto peniaze vracať, bude jedno konkrétne ministerstvo. Pravdepodobne Ministerstvo financií SR," avizoval Fico.

Celkovo budú vládu tieto vratky stáť 47 miliónov eur vrátane dane z pridanej hodnoty. "Sú tu tri kategórie, ktorým sa chceme venovať. Nechceme sa venovať takzvaným bazenárom, teda tým, ktorí používajú plyn na vykurovanie bazénov, tí patria do kategórie D4. My budeme vracať peniaze len zákazníkom v kategórii D1, D2 a D3," upozornil premiér.

V kategórii D1 sú ľudia, ktorí využívajú plyn na varenie. "V tomto prípade sme sa rozhodli, že bude len paušálna vratka vo výške 10 eur. Pokiaľ ide o ostatné domácnosti, tu sa bude vratka pohybovať na úrovni od 14 eur do 165 eur, záleží od toho, aká je ročná spotreba. Z nej sa potom vyráta 6 % z ceny, ktorú za rok priemerne zaplatia, a tieto peniaze budú vo forme poštovej poukážky vrátené," vysvetlil Fico.

Uviedol, že toto rozhodnutie vláde umožnilo dobré hospodárenie Slovenského plynárenského priemyslu. "Získali sme totálnu kontrolu nad spoločnosťou SPP z hľadiska vlastníckych vzťahov. Keďže matka SPP dobre hospodári a posiela štátu aj mimoriadne dividendy, tie príjmy sú väčšie, ako sme očakávali, prichádza rozhodnutie zo strany vlády, ako zabezpečiť, aby dopad zníženia cien plynu bol v dvojcifernom čísle," vysvetlil premiér. Zároveň dodal, že vláda takto splnila posledné opatrenie z prvého sociálneho balíčka.

Súvisiace články

Aktuálne správy